Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Відкрита наука в Україні та світі
  4. Наукова стаття № 2

Перегляди  322 переглядів

Корівчак Анаіда Манвелівна, Дьяченко Ніна Юріївна

  

ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ COVID-19 НА СВІТОВУ ЕКОНОМІКУ

  
Анотація:
в роботі розглянуто і проаналізовано вплив локальних проблем і катаклізмів на все світове співтовариство, наслідки, які можуть виникнути у світовій економіці через COVID-19. Представлено висновки щодо необхідності глобальної координації в боротьбі з економічної кризою. За допомогою аналітичних розрахунків провідних науковців в галузі економіки висвітлено прогнози щодо інфляції   

Ключові слова:
економічна криза, пандемія, рецесія, інфляція, координація, прогнозування   

УДК 330.3

Корівчак Анаіда Манвелівна

викладач економічних дисциплін, викладач-методист,

голова циклової комісії економічних та облікових дисциплін

Відокремлений структурний підрозділ «Економіко-технологічний фаховий коледж

Херсонського національного технічного університету»

(Херсон, Україна)

 

Дьяченко Ніна Юріївна

студентка ІІІ курсу спеціальності «Облік і оподаткування»

Відокремлений структурний підрозділ «Економіко-технологічний фаховий коледж

Херсонського національного технічного університету»

(Херсон, Україна)

 

ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ COVID-19 НА СВІТОВУ ЕКОНОМІКУ

 

Анотація: в роботі розглянуто і проаналізовано вплив локальних проблем і катаклізмів на все світове співтовариство, наслідки, які можуть виникнути у світовій економіці через COVID-19. Представлено висновки щодо необхідності глобальної координації в боротьбі з економічної кризою. За допомогою аналітичних розрахунків провідних науковців в галузі економіки висвітлено прогнози щодо інфляції.

 

Ключові слова: економічна криза, пандемія, рецесія, інфляція, координація, прогнозування.

 

Сучасний етап розвитку людства характеризується тісним взаємозв’язком і переплетінням економічних, соціальних і гуманітарних проблем. Характерною рисою сучасності є вплив локальних проблем і катаклізмів на все світове співтовариство.

Яскравою і страшною ознакою початку десятиліття є світова пандемія коронавірусу. Коронавірус – небезпечне захворювання, жертвами якого щодня стають десятки тисяч людей у всьому світі. Пандемія справила не лише величезний вплив на життя всіх людей без винятку, від неї постраждала світова економіка. Світові уряди шукають вихід із складної економічної ситуації. За прогнозами, очікуване зниження ВВП у більшості держав – 4-7% за рік. Після оголошення глобальної пандемії наближення світової економічної кризи стало дуже суттєвим. Ризики, пов'язані з поширенням коронавірусу, негативно позначилися на вартості акцій та активів багатьох компаній.

До наслідків, які можуть виникнути у світовій економіці через COVID-19, можна віднести наступні:

- Зниження прогнозних показників економіки;

- Зниження активності виробництва;

- Скорочення сектора послуг;

- Проблеми на фондовому ринку;

- Скорочення світового туризму.

Втрати від скорочення світового туризму заслуговують більш ретельного розгляду. Доходи від туризму в усьому світі становлять 5,7 трильйона доларів. У цій галузі працює майже 10% працездатного населення. Саме туристичний бізнес зазнав найбільших втрат від пандемії COVID-19. Через закриті кордони, введені обмеження та скасування поїздок у сфері туризму спостерігається значне скорочення. Повсюдно скасовуються розважальні заходи та ділові конференції, туристи знімають броню з готелів та квитків. Постраждали не лише туристичні, але й транспортні компанії.

Експерти вважають, що пандемія позбавить світову економіку 5 трильйонів доларів упродовж наступних років. Аналітики вважають, що падіння буде швидким, а ось часу на відновлення знадобиться чимало. Директор Міжнародного валютного фонду висловив думку про те, що поточна економіка готова до кризи і здатна впоратися з нею. Масштабний розвиток галузі та високий рівень зайнятості працездатного населення допоможе країнам у боротьбі з пандемією. Він вважає, що головний метод боротьби з коронавірусом – обмеження його поширення.

Ще у 2020 році експерти надавали попередні оцінки. А саме, якщо вірус стане глобальною пандемією, більшість великих економік втратять щонайменше 2,9 відсотка свого валового внутрішнього продукту (ВВП) протягом 2020 року. Цей прогноз вже було переглянуто з урахуванням втрати ВВП у розмірі 4,5 відсотка. Для порівняння: світовий ВВП у 2019 році оцінюється приблизно у 87,55 трильйона доларів США, а це означає, що падіння економічного зростання на 4,5 відсотка призведе до зниження економічного виробництва майже 3,94 трильйона доларів США.

І так воно й сталося. Більшість країн зараз у рецесії. Якщо економіка зростає, це зазвичай означає більше багатства та більше нових робочих місць. Він вимірюється шляхом розгляду відсоткової зміни валового внутрішнього продукту чи вартості вироблених товарів та послуг, зазвичай, за три місяці чи рік. За оцінками МВФ, світова економіка скоротилася на 4,4% у 2020 році. Організація описала цей спад як найгірший із часів Великої депресії 1930-х років.

У червневому прогнозі передбачалось, що країни з розвиненою економікою досягнуть повсюдної вакцинації свого населення і ефективно стримають пандемію до кінця року. Очікувалося, що основні країни з ринком, що формується, і країни, що розвиваються, істотно скоротять кількість нових випадків захворювання. Проте прогноз виявився не точним. Стійка пандемія, хвиля корпоративних банкротств, фінансовий стрес і навіть соціальні хвилювання у деяких країнах можуть зірвати відновлення. У той же час, швидший успіх у викоріненні COVID-19 та посилення побічних ефектів від зростання розвиненої економіки можуть сприяти більш енергійному глобальному зростанню.

Нажаль, цієї осені розпочалась нова хвиля захворюваності на COVID-19 по всьому світові. Це дає підстави очікувати, що пандемія призведе до серйозних збитків досягненням у галузі розвитку. Хоча цього року прогнозується зростання доходів на душу населення на 4,9% у країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, у країнах з низьким рівнем доходів прогнозується, що він буде практично незмінним. Втрачений у 2020 році дохід на душу населення не буде повністю відшкодований до 2022 року приблизно в двох третинах країн з ринком, що розвивається, і країнах, що розвиваються, включаючи три чверті нестабільних і порушених конфліктом країн з низьким рівнем доходу. Очікується, що до кінця цього року близько 100 мільйонів людей знову опиняться в умовах бідності. Ці несприятливі впливи найсильніше відчули найбільш уразливі групи – жінки, діти, некваліфіковані та неформальні робітники.

Очікується, що глобальна інфляція, яка збільшувалася разом із відновленням економіки, продовжуватиме зростати до кінця року; однак, очікується, що для більшості країн він залишиться в межах цільового діапазону. У тих країнах з ринком, що розвивається, і країнах, що розвиваються, в яких інфляція перевищує цільовий показник, ця тенденція може не бути підставою для вжиття заходів грошово-кредитної політики за умови, що вона носить тимчасовий характер, а інфляційні очікування залишаються стійкими.

Зростання цін на продукти харчування та прискорення сукупної інфляції можуть посилити зростання відсутності продовольчої безпеки у країнах із низькими доходами.

Відновлення світової торгівлі після рецесії минулого року дає можливість країнам з ринком, що формується, і країнам, що розвиваються, підтримати економічне зростання.

Оскільки звільнення від пандемії в багатьох місцях болісно близько, але далеко від неї в інших, політичні заходи матимуть вирішальне значення. Забезпечення справедливого розподілу вакцини буде важливим для припинення пандемії.

Щоб покласти край пандемії за рахунок широкомасштабної вакцинації та ретельного макроекономічного контролю, щоб уникнути криз, поки ми не дістанемося до них, буде потрібно глобальна координація.

Згідно з останнім Проміжним економічним прогнозом ОЕСР, світова економіка зростає набагато швидше, ніж очікувалося рік тому, але відновлення залишається нерівномірним, піддаючи як розвинені, так і ринки, що розвиваються, цілому ряду ризиків.

ОЕСР заявляє, що надзвичайна підтримка з боку урядів та центральних банків допомогла уникнути найгіршого після пандемії COVID-19. В умовах впровадження вакцини та поступового відновлення економічної активності ОЕСР прогнозує значне глобальне зростання на 5,7% у цьому році та 4,5% у 2022 році, що мало змінилося порівняно з прогнозом на травень 2021 року (5,8% та 4 4% відповідно).

Країни виходять із кризи з різними проблемами, які часто відображають їх сильні та слабкі сторони до COVID 19, а також їхні політичні підходи під час пандемії. Навіть у тих країнах, де обсяг виробництва або зайнятість відновилися до рівня, що передував пандемії, відновлення є неповним, оскільки робочі місця та доходи все ще нижчі за рівні, які очікувалися до пандемії.

Значні відмінності у показниках вакцинації між країнами посилюють нерівномірність одужання. Нові спалахи вірусу змушують деякі країни обмежувати діяльність, що призводить до виникнення вузьких місць та посилює нестачу постачання.

Прогнози щодо інфляції сильно різняться: вона різко зросла в США і деяких країнах з ринком, що формується, але залишається відносно низькою в багатьох інших країнах з розвиненою економікою, особливо в зоні євро.

Швидке зростання попиту в міру відновлення економіки призвело до зростання цін на такі ключові сировинні товари, як нафта і метали, а також продукти харчування, що сильніше позначається на інфляції на ринках, що розвиваються. Порушення ланцюжків поставок, викликане пандемією, посилило ціновий тиск. При цьому різко зросли витрати на доставку.

Але в Проміжному прогнозі йдеться, що цей інфляційний тиск зрештою має зникнути. Інфляція споживчих цін у країнах G20, за прогнозами, досягне піку до кінця 2021 року та сповільниться протягом 2022 року. Зростання заробітної плати залишається загалом помірним, а середньострокові інфляційні очікування залишаються стриманими.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. https://www.refinitiv.ru/blog/market-insights/vliyanie-koronavirusa
  2. https://www.bbc./com/news/business-51706225
  3. https://www.statista.com/topics/6139/covid-19-impact-on-the-global-economy/#dossierKeyfigures

 

Korivchak Anaida Manvelivna

Economic and technological professional college of

Kherson National Technical University

(Kherson, Ukraine)

 

Dyachenko Nina Yurievna

Economic and technological professional college of

Kherson National Technical University

(Kherson, Ukraine)

 

IMPACT OF THE COVID-19 PANDEMIC

ON THE WORLD ECONOMY

 

Abstract: the paper considers and analyzes the impact of local problems and cataclysms on the entire world community, the consequences that may arise in the world economy due to COVID-19. Inflation.

 

Keywords: economic crisis, pandemic, recession, inflation, coordination, forecasting.

  
Відкрита наука в Україні та світі. Одеса, Україна.   

Посилання для цитування:

Корівчак Анаіда Манвелівна, Дьяченко Ніна Юріївна. ВПЛИВ ПАНДЕМІЇ COVID-19 НА СВІТОВУ ЕКОНОМІКУ // ''Відкрита наука в Україні та світі'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-967-6311-30-0. Одеса, Україна. С. 10 - 16. 2022 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/252 (дата звернення: 27.07.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2022