Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Вісник науки № 7-2022
  4. Наукова стаття № 1

Перегляди  27 переглядів

Кнір Марія Олександрівна, Шульга Філіп Вікторович

  

РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ

  
Анотація:
в результаті аналізу була побудована матриця ризиковості/складності проектів та рівня ВВП на душу населення в країні реалізації проекту визначений характеристики проекту, де роль та компетенції Міжнародних фінансових організацій є найвищими. Був проведений аналіз міжнародного досвіду та публічної інформації щодо наявних проектів в Україні. На підставу всіх факторів був зроблений висновок про роль Міжнародних фінансових організацій на розвиток державно-приватного партнерства в Україні   

Ключові слова:
Міжнародні фінансові організації, МФО, державно-приватне партнерство, ДПП, приватний сектор, фінансування, інфраструктура   

УДК 330.3

Кнір Марія Олександрівна

кандидат економічних наук,

доцент кафедри фінансів

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

(Київ, Україна)

 

Шульга Філіп Вікторович

студент кафедри фінансів

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

(Київ, Україна)

 

РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В РОЗВИТКУ

ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ

 

Анотація: в результаті аналізу була побудована матриця ризиковості/складності проектів та рівня ВВП на душу населення в країні реалізації проекту визначений характеристики проекту, де роль та компетенції Міжнародних фінансових організацій є найвищими. Був проведений аналіз міжнародного досвіду та публічної інформації щодо наявних проектів в Україні. На підставу всіх факторів був зроблений висновок про роль  Міжнародних фінансових організацій на розвиток державно-приватного партнерства в Україні.

 

Ключові слова: Міжнародні фінансові організації, МФО, державно-приватне партнерство, ДПП, приватний сектор, фінансування, інфраструктура.

 

Метою цього дослідження є вивчення ролі та результативності Міжнародних фінансових організацій для розвиток проектів державно-приватного партнерства в Україні в зв’язку з розширенням планів уряду України щодо реалізації програми державно-приватних партнерств. У даній статті визначено основні причини актуальності роботи з Міжнародними фінансовими організаціями в проектах ДПП, а також проаналізовані публічні джерела щодо залученості МФО у наявних в Україні проектах ДПП. Особливої уваги було приділено висвітленню фінансової підтримки МФО для реалізації інвестиційних проектів в Україні.

За для досягнення мети оцінка ролі Міжнародних фінансових організацій для реалізації проектів ДПП в Україні здійснювалася за наступними критеріями: фінансова роль, нефінансова роль, аналіз існуючого досвіду в Україні, аналіз міжнародного досвіду.

Сукупність експертизи міжнародних консультантів, доступ до дешевого фінансування та комунікаційні ресурси Міжнародних фінансових організацій є ключовими аргументами їх залучення до розробки проектів ДПП. Ці результати підтверджують актуальність та важливість ролі Міжнародних фінансових організацій як в цілому для розвитку інвестиційних проектів в Україні, так і зокрема проектів державно-приватного партнерства. Додатково було надано рекомендації щодо напрямку розвитку програми ДПП в Україні, зокрема стосовно категоризації потенційних проектів на ті, які потребують та не потребують допомоги МФО.

Отримані результати можуть використані в наступних наукових дослідженнях як у сфері економічного розвитку, так і відносно теорії гібридних організацій, і міжнародних економічних відносин, а також у практичній діяльності для розвитку обізнаності даного напрямку серед державних службовців та громадян.

 

ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ

Державно-приватне партнерство є синергією людських, фінансових та технічних ресурсів зацікавлених сторін, що представляють приватний та публічний сектор економіки. На відміну від країн з розвиненою економікою, практика державно-приватного партнерства в Україні лише починає розвиватися [1]. Важливу роль в становленні цього напрямку в Україні грають Міжнародні фінансові організації (МФО), що надають експертизу та фінансову підтримку уряду та приватним компаніям для оцінки та реалізації проектів державно-приватного партнерства в Україні. Головними міжнародними фінансовими організаціями, що сприяють реалізації проектів ДПП в Україні є Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР), Міжнародний Банк Реконструкції та Розвитку (МБРР, група Світового Банку), Міжнародна Фінансова Корпорація (МФК, група Світового Банку) та Європейський Інвестиційний Банк.

Приватний сектор у країнах, що розвиваються, стикається з багатьма обмеженнями, зокрема з відсутністю доступу до дешевого фінансування, слабким рівнем розвитку інфраструктури, недостатньою кваліфікацією працівників та несприятливим інвестиційним кліматом. МФО, що сприяють розвитку приватного сектору, можуть допомогти приватному сектору подолати ці обмеження, надаючи важливе фінансування та експертні знань, а також стимулюючи інших зацікавлених сторін.

Для України проекти ДПП є більш ризиковими, оскільки для неї характерні вище перелічені обмеження приватного сектору, як і для інших країн, що розвиваються, але ще більш важливими факторами є відсутність досвіду реалізації великомасштабних проектів ДПП урядом України. Недостатній рівень захист прав власності в Україні, який є одним з найбільших чинників, що стримують інвестиційний потенціал Україні, також очевидно завдає негативний вплив на здійсненність програми державно-приватного партнерства в Україні.

 

АНАЛІЗ ДОСЛІДЖЕНЬ І ПУБЛІКАЦІЙ

Питання державно-приватного партнерства та ролі Міжнародних фінансових організацій в проектах ДПП є присутнім в роботах вчених українського наукового товариства, але ще не може вважатися достатньо вивченим, порівнюючи кількість наукових публікацій західних вчених на дану тематику. Досліджуючи останні праці з тематики державно-приватного партнерства, доцільно зазначити, що

Західні науковці вивчають таку тему спираючись на практику різних країн та на принципи роботи Міжнародних фінансових організацій. Зокрема, Бюйтер та Ланкес [2] зазначають про роль МФО як інститутів, що адаптуються до світу приватних фінансових потоків, таким чином підкреслюючи потенціал приватного сектору та співпраці з ним задля реалізації інвестиційних проектів, в тому числі ДПП. Робота Лібе та Ховарта [3] фокусується на важливості ролі Європейського інвестиційного банку в просування державно-приватного партнерства в країнах Європейського Союзу, а Гарсія-Кілрой та Рудольф [4] в своїй праці розказують про ключові особливості реалізації ДПП в країнах, що розвиваються, зокрема в Латинській Америці.

На українському просторі державно-приватне партнерство є відносно новою запровадженою практикою в країні, тому спостерігається невелика кількість наукових досліджень, які набувають все більшої популярності та поширення. Про механізми державно-приватного партнерства та брак концептуальних основ, на базі яких можна розвивати проекти ДПП, йдеться в роботі Бутник [5]. Про розвиток ДПП в умовах децентралізації влади писали Косач та Дегтярьов [6]. Питанню сфер застосування угод про державно-приватне партнерство та факторів, які негативно впливають на успішність реалізації передбачених цими угодами проектів ДПП в Україні присвячена робота Карого, Процак та Мавріної [7]. Крушинська та Кнір приділяли увагу світовому досвіду реалізації ДПП та українським особливостям [8]. Увага науковців підтверджує важливість та актуальність даного питання в України, однак у сучасній українській економічній науці ще не досить глибоко досліджено питання державно-приватного партнерства та ролі Міжнародних фінансових організації в реалізації проектів ДПП.

 

МЕТА СТАТТІ

Дана стаття має на меті розглянути ресурси Міжнародних фінансових організацій та їх роль у розвитку програми державно-приватного партнерства в Україні за для розуміння необхідності та впливу МФО в майбутніх проектах ДПП. Іншими словами, у статті відображений аналіз та аргументація необхідності співпраці з Міжнародними фінансовими організаціями задля успішної реалізації ДПП в Україні. За для досягнення мети оцінка ролі Міжнародних фінансових організацій для реалізації проектів ДПП в Україні здійснювалася за наступними критеріями : фінансова роль, нефінансова роль, аналіз існуючого досвіду в Україні, аналіз міжнародного досвіду. В результаті аналізу планується перевірити актуальність та важливість ролі Міжнародних фінансових організацій як в цілому для розвитку інвестиційних проектів в Україні, так і зокрема проектів державно-приватного партнерства. Додатковою метою є надання рекомендації щодо напрямку розвитку програми ДПП в Україні, зокрема стосовно категоризації потенційних проектів на ті, які потребують та не потребують допомоги МФО.

 

ВИКЛАД ОСНОВНОГО МАТЕРІАЛУ

МФО можуть сприяти розвитку економіки, орієнтуючись на сектори та проекти ДПП з високим ефектом для економіки, забезпечуючи ефективну бізнес-практику, розвиваючи партнерські відносини та зосереджуючи увагу на галузях чи об’єктах державної власності, які недостатньо обслуговуються та не розвиваються. В таких ситуаціях допомога МФО потрібна найбільше. Для України, як країни, що розвивається, та має невирішені проблеми в галузях інфраструктури, енергетики, зелених проектів, практика та ресурси МФО є беззаперечно актуальними.

Міжнародні фінансові організації є одним з найбільших джерел фінансування для реалізації інвестиційних проектів в Україні. Сума цільових коштів, що інвестується, збільшується протягом всього періоду незалежності Україні. Це можна побачити на Рисунку 1. Найбільшими організаціями за обсягом фінансування є Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Європейське співтовариство з атомної енергії.

 

 

Міжнародний досвід реалізації проектів ДПП показує найвищу ефективність МФО для проектів, що мають розумний баланс між рівнем ризику та складністю проекту з однієї сторони та рівнем ВВП на душу населення в країні, де планується реалізовувати проект (див. Рисунок 2). При цьому потенційні проекти, що мають низький рівень ризик та вищий рівень доходу населення не є сферою компетенції МФО, оскільки є комерційно привабливими і без їх участі. З іншого боку, проекти з високим рівнем ризику в країнах з меншим рівнем доходу не є життєздатними та повинні бути не рекомендовані до реалізації [10].

 

Окрім фінансових ресурсів, нефінансові ресурси Міжнародних фінансових організацій є важливим фактором, що може зіграти ключову роль в успішності проекту ДПП. Нефінансові ресурси МФО полягають в багатофункціональності міжнародних команд консультантів МФО, які мають досвід впровадження релевантних проектів в інших частинах світу. Наявність цього досвіду та експертизи дозволить уряду України отримати важливу підтримку консультантів та не допустити типових помилок при планування та реалізації проекту.

Виходячи з цього, головними мотиваційними факторами сприяння розвитку ДПП в Україні для Міжнародних фінансових організацій є:

  1. Надання підтримки зацікавленим сторонам завдяки накопиченій експертизі реалізації проектів ДПП в світі.
  2. Зменшення ризику неуспішної реалізації проекту завдяки підтримці протягом всього етапу розробки проекту.
  3. Сприяння збільшенню залученості фінансових та технологічних ресурсів приватного сектору в інвестиційних проектах.
  4. Підвищення ефективність використання коштів публічного сектору.

Партнерство з приватними інвесторами завжди було центральною частиною підтримки залучення приватного сектора від МФО. Більшість МФО обмежують свою участь в інвестиціях у проект до 50 відсотків, таким чином ініціюючи партнерство з іншими інвесторами.

Міжнародні фінансові організації вже активно діють у напрямку розвитку проектів ДПП в Україні. Це можна побачити і за статистичним показниками, і за публічними документами, наприклад в лютому 2021 року представники Європейського банку реконструкції та Розвитку та Міжнародної фінансової корпорації погодились профінансувати підготовку техніко-економічного обґрунтування та конкурсної документації щодо проекту концесії залізнично-поромного комплексу в порту Чорноморська. Міністерство Інфраструктури України зазначає, що це дозволить значно заощадити державні кошти та зберегти високий рівень якості проекту [11].

Враховуючи два варіанти розвитку проектів ДПП за чинними законом України про ДПП, а саме ініціація пропозиції публічною стороною та ініціація пропозиції приватною стороною, логічним є створення категоризації потенційних проектів на три групи для оптимального використання ресурсів Міжнародних фінансових організацій:

  1. Проекти, що реалізуються за ініціативою публічної сторони – потенційно більш складні, суспільно-значущі проекти, що потребують значних фінансових та нефінансових ресурсів МФО.
  2. Проекти, що реалізуються за ініціативою приватної сторони та потребують великих початкових інвестицій – проекти, що будуть розроблятися приватною стороною та не потребують нефінансових ресурсів МФО, проте можуть претендувати на дешевші фінансові ресурси МФО, наприклад для створення змішаної фінансової структури проекту.
  3. Проекти, що реалізуються за ініціативою приватної сторони та не потребують великих початкових інвестицій – проекти, що будуть розроблятися приватною стороною та не потребують нефінансових і фінансових ресурсів МФО, оскільки є легшими в імплементації та можуть бути профінансовані за допомоги комерційних банків без допомоги МФО.

ВИСНОВКИ

Зрештою, можна зробити висновок про важливість ролі Міжнародних фінансових організацій в розвитку ДПП проектів в Україні. Це може бути підтверджено як і з теоретичної точки зору, так і з міжнародного досвіду реалізації ДПП проектів в аналогічних країнах, а також враховуючи наявну підтримку Міжнародних фінансових організацій в організації проектів ДПП за ініціативою публічної сторони. МФО надають уряду Україні важливу підтримку в оцінці ефективності та реалізації пілотних проектів ДПП, що буде сприяти поліпшенню стану в галузях, де будуть успішно реалізовані проекти ДПП, зокрема інфраструктура та енергетика. Більш того, розвиток проектів ДПП залучить приватне фінансування та зменшить бюджетний тягар для публічної сторони в коротко та середньостроковому періоді.

Одним з важливих аспектів розвитку програми ДПП в Україні є також запровадження заходів щодо підвищення обізнаності громадян та державних службовців, що таке ДПП та навіщо воно зараз потрібне Україні. Міжнародні фінансові організації, які розробляють додаткові матеріали, посібники, тулкіти, презентації, сприяють поширенню знань про переваги та недоліки ДПП, таким чином підвищуючи рівень обізнаності населення. Окрім цього, напряму ДПП необхідно постійно покращувати законодавчу базу задля розширення сфери його дії та усунення проблемних питань. Міжнародні фінансові організації підтримують доведення українського законодавства про ДПП до рівня розвинених країн, таким чином висловлюючи підтримку та виконуючи важливу роль у розвитку програми ДПП в Україні.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Журнал Європейської економіки - Європейський досвід застосування моделей державно-приватного партнерства. Підгаєць С. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: shorturl.at/fotzX
  2. International Financial Institutions - Adapting to a World of Private Capital Flows. Willem Buiter, Hans Peter Lankers [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://willembuiter.com/builan.pdf
  3. The European Investment Bank as Policy Entrepreneur and the Promotion of Public-Private Partnerships. Moritz Liebe & David Howarth. 2019 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13563467.2019.1586862
  4. Private financing of public infrastructure through PPPs in Latin America and the Caribbean. Сatiana Garcia-Kilroy, Heinz P. Rudolph. 2017 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/26406/114418-WP-LACRegionalInfrastructureFinanceReportFINALFINAL-PUBLIC.pdf
  5. Розвиток державно-приватного партнерства в умовах децентралізації влади в Україні. І. А. Косач, А.В. Дегтярьов, 2020. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.dy.nayka.com.ua/pdf/3_2020/4.pdf
  6. Аналіз розвитку державно-приватного партнерства в Україні. О.О. Бутник, 2014 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=709
  7. Проекти державно-приватного партнерства: ключові проблеми практичної реалізації. О.І. Карий, К.В. Процак, А.О. Мавріна, 2015. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.econa.org.ua/index.php/econa/article/view/788
  8. Державно-приватне партнерство: світовий досвід і досвід України. М.О. Кнір, 2018 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Nznuoa_2018_10_4.pdf
  9. Портал реєстру проектів МФО [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://proifi.gov.ua/en?p=analytics
  10. International Financial Institutions and Development Through the Private Sector [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.adb.org/sites/default/files/publication/29108/ifi-development-private-sector.pdf
  11. Урядовий портал: Єдиний веб-портал органів виконавчої влади в Україні - ЄБРР та IFC профінансують підготовку ТЕО та конкурсної документації щодо проекту концесії в порту Чорноморська [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.kmu.gov.ua/news/yebrr-ta-ifc-profinansuyut-pidgotovku-teo-ta-konkursnoyi-dokumentaciyi-shchodo-proyektu-koncesiyi-v-portu-chornomorska

 

Knir Mariia Oleksandrivna

Taras Shevchenko National University of Kyiv

(Kyiv, Ukraine)

 

Shulha Filip Viktorovych

Taras Shevchenko National University of Kyiv

(Kyiv, Ukraine)

 

THE ROLE OF INTERNATIONAL FINANCIAL

ORGANIZATIONS IN THE DEVELOPMENT

OF PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP IN UKRAINE

 

Abstract: as a result of the analysis, a matrix of risk / complexity of projects and the level of GDP per capita in the country of project implementation was built, the characteristics of the project were determined, where the role and competencies of International Financial Organizations are the highest. An analysis of international experience and public information on existing projects in Ukraine was conducted. Based on all factors, a conclusion was made on the role of international financial organizations in the development of public-private partnership in Ukraine.

 

Keywords: International financial institutions, IFIs, public-private partnership, PPP, private sector, financing, infrastructure.

  
Номер журналу Вісник науки № 7-2022   

Посилання для цитування:

Кнір Марія Олександрівна, Шульга Філіп Вікторович. РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ // ''Вісник науки'' № 7-2022. ISSN 0236-4115. С. 4 - 14. 2022 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/296 (дата звернення: 18.05.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2022