Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Вісник науки № 7-2022
  4. Наукова стаття № 3

Перегляди  17 переглядів

Утвенко Вікторія Віталіївна, Тимофєєв Володимир Павлович, Тінін Дмитро Геннадійович

  

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ПІД ЧАС ОПИТУВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ, А ТАКОЖ ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

  
Анотація:
в даній роботі йдеться мова, про опитування неповнолітніх осіб та складнощі з якими може стикнутися працівник поліції під час опитування. Здійснено аналіз, щодо недобросовісного виконання повноважень поліцейським. Стаття базується на шляхах вирішення проблем та вдосконалення законодавства   

Ключові слова:
злочинність, неповнолітня особа, законодавство, процесуальні дії, позитивний результат, психологічний розвиток, опікун, близькі родичі, кримінальне провадження, тактика індивідуального підходу, психологічний контакт   

УДК 340

Утвенко Вікторія Віталіївна

курсантка ДР-046 ННІП та ПФПНП

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

Тимофєєв Володимир Павлович

викладач кафедри ТСП

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

Науковий керівник:

Тінін Дмитро Геннадійович

майор поліції, викладач кафедри ТСП

ORCID: 0000-0002-8593-1706

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ПІД ЧАС

ОПИТУВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ, А ТАКОЖ ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

 

Анотація: в даній роботі йдеться мова, про опитування неповнолітніх осіб та складнощі з якими може стикнутися працівник поліції під час опитування. Здійснено аналіз, щодо недобросовісного виконання повноважень поліцейським. Стаття базується на шляхах вирішення проблем та вдосконалення законодавства.

 

Ключові слова: злочинність, неповнолітня особа, законодавство, процесуальні дії, позитивний результат, психологічний розвиток, опікун, близькі родичі, кримінальне провадження, тактика індивідуального підходу, психологічний контакт.

 

Складна соціально-економічна ситуація, яка спостерігається в країні упродовж останніх років, стала неабияким підґрунтям для підвищення рівня злочинності, зокрема серед неповнолітніх. При цьому, змістове значення має забезпечення прав цієї категорії осіб під час проведення слідчих дій у ході всього досудового слідства. Дотримання досудовими органами та прокуратурою процесуального законодавства має досить вагоме значення. Адже, часто органи, які зобов’язані забезпечувати права неповнолітніх, допускають грубі порушення їх прав на стадії досудового розслідування. Однією з найчастіше застосованих таких процесуальних дій на сьогоднішній день вважається допит [3].

Недобросовісне виконання своїх повноважень має згодом передбачуваний негативний результат, а у подальшому і самого досудового розслідування в цілому. Саме тому потрібно якісно проводити слідчий допит, адже якщо він таким являється, то вважається гарантом досягнення позитивного результату слідства.

Особливості тактики проведення опитування неповнолітніх осіб, як превентивного поліцейського заходу, обумовлюється  специфікою психології розвитку особи, а  також індивідуальних особливостей.

Проведення опитування являється ефективним способом отримання інформації, дізнатися нові обставини в ході справи. Превентивний захід може розпочатися тільки за участю батьків, або одного з них. Або ж це можуть бути: педагоги, психологи, усиновлювачі, опікуни, близькі родичі, а також представники органів опіки, установ і організацій. Зокрема, саме це визначає особливості підготовки й проведення опитування неповнолітньої особи віком від 14 до 18 років [2].

Згідно статті 29 Закону України «Про Національну поліцію» вказано, що поліцейський захід – це дія або комплекс дій превентивного або примусового характеру, котрі обмежують певні права і свободи людини та застосовуються поліцейськими відповідно до закону [1].

Слід пам’ятати, що допит неповнолітнього необхідно проводити тільки після отримання свідчень від дорослих осіб та вивчення інших даних, наявних у провадженні. Це дозволить слідчому у ході підготовки до допиту сформувати ймовірні версії події, обрати правильну тактику для отримання показань неповнолітнього. Ретельне і всебічне вивчення всіх матеріалів перед допитом дозволить поліцейському не лише отримати первинну інформацію про подію та осіб, які причетні до неї, а й встановити існуючі прогалини, які проявилися у ході справи.

Під час проведення допиту неповнолітніх, котрі стали жертвами злочинних діянь, особливо коли йдеться про загибель рідних чи близьких, слідчому необхідно проявити індивідуальний підхід до постраждалої особи. Адже, поставленні запитання відновлять в пам’яті ті жахливі події та можуть викликати сильне хвилювання і травмують неповнолітнього .

Однією із проблеми з якими може стикнутись поліцейський є, те що допит неповнолітньої особи не може тривати без перерви понад однієї години, а загалом приблизно двох годин на день. З такою нормою  не зовсім можна погодитись. Адже, за необхідності проведення слідчих дій, наприклад, пошуку злочинця «по гарячих слідах». Допит неповнолітніх осіб у складних кримінальних правопорушеннях, не може тривати  більше двох годин на добу. Але цього часу не достатньо для збору достатньої кількості інформації. Зокрема, коли йдеться про складні кримінальні провадження, протягом визначеного проміжку  часу допиту неповнолітнього підозрюваного може бути відведено лише встановлення психологічного контакту слідчого з неповнолітнім, що є важливим елементом, до проведення допиту.

У законодавстві передбачено проведення допиту неповнолітнього в присутності педагога, з цього приводу постає таке питання: « Чи може педагог бути знайомим, або близьким неповнолітньої особи?».

Особи, які стикалися з такою практикою, вважають, що знайомий педагог сприятиме  довірі під час допиту. А ось на думку незначної частини практиків, незнайома особа сковуватиме неповнолітнього та «блокуватиме» його свідомість і в результаті це перешкоджатиме слідчим діям. Також існують такі думки, що незнайомий педагог може як сприяти допиту, так і негативно впливати на нього. Тому, можна дійти висновку, що необхідно внести зміни в законодавстві, згідно яких зробити залучення педагога в опитуванні неповнолітнього не обов’язковою процедурою.

Виходячи з вищесказаного, можемо зробити наступні висновки. Одним із негативних моментів являється те, що під час досудового розслідування у справах щодо неповнолітніх підозрюваних, свідків та потерпілих - допит здійснюють слідчі, які не мають нагального досвіду та навичок спілкування з неповнолітніми. Слідчий може сформулювати не коректна запитання і неповнолітній може повністю відмовитись від своїх показань. Бо поліцейські, котрі працюють в органах досудового розслідування, це аж ніяк не кваліфіковані психологи, котрі можуть працювати з неповнолітніми без підготовки.

В такому разі, вирішити дану проблему можна за допомогою кваліфікованої особи, яка своїми запитаннями не травмувала б психіку неповнолітнього. А навпаки – допомагала б ходу слідства, бо дізналася б  обставини, які мають не останню сходинку значення, в ході досудового розслідування.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Про національну поліцію: Закон України № 580-VIII від 02.07.2015. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19#Text (дата звернення 15.02.2022).
  2. Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України № 4651-VI від 13.04.2012. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text (дата звернення 15.02.2022).
  3. О.І. Безпалова, К.Ю. Мельник, О.О. Юхно та ін.; передм. В.В. Сокуренка. Закон України « Про Національну поліцію» : наук.-практ. комент. / МВС України, Харків. нац. унт-т внутр. справ; за заг. ред. д-ра юрид. наук, доц. В.В.Сокуренка. – Харків, 2016. – 408 с.

 

Utvenko Victoria Vitaliivna

cadet

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

Timofeev Volodimir Pavlovich

teacher of the TSP Department

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

Scientific supervisor:

Tinin Dmitriy Gennadyevich

major of the police, teacher of the Department of TSP

ORCID: 0000-0002-8593-1706

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

PROBLEMATIC ISSUES OF POLICE OFFICERS

DURING THE SURVEY OF MINORS,

AS WELL AS WAYS TO SOLVE THEM

 

Abstract: this paper deals with the survey of minors and the difficulties that a police officer may face during the survey. An analysis was carried out regarding the unfair performance of powers by police officers. The article is based on ways to solve problems and improve legislation.

 

Keywords: crime, minor, legislation, procedural actions, positive result, psychological development, Guardian, close relatives, criminal proceedings, tactics of individual approach, psychological contact.

  
Номер журналу Вісник науки № 7-2022   

Посилання для цитування:

Утвенко Вікторія Віталіївна, Тимофєєв Володимир Павлович, Тінін Дмитро Геннадійович. ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ ПІД ЧАС ОПИТУВАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ, А ТАКОЖ ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ // ''Вісник науки'' № 7-2022. ISSN 0236-4115. С. 21 - 26. 2022 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/298 (дата звернення: 18.05.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2022