Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Українська наука в XXI столітті
  4. Наукова стаття № 3

Перегляди  334 переглядів

Залізняк Антон Миколайович

  

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ ВИДІВ ГОСТ У ЛАНДШАФТНОМУ ДИЗАЙНІ

  
Анотація:
розглянуто особливості гост, виявлення можливості, доцільність використання їх різних видів в озелененні, покращенні асортименту рослин на будь-якій території, створенні композицій з урахуванням їх біологічних особливостей.   

Ключові слова:
госта, ландшафтний дизайн, рослини   

Завдяки високим декоративним якостям гости здавна культивувались у Японії, Кореї та Китаї. У Японії гости культивувались близько тисячі років тому. Енгельберт Кемпфер, вчений, який працював на острові Нагасакі та отримав дозвіл вільно пресуватись країною, став першим європейцем, якому довелося бачити гости. Оскільки у Японії природні багатства пильно охоронялись, збір та вивіз рослин за її межі був суворо заборонений. Лише в 1829 році німецький вчений Ф.Зібольд отримав виняткове право подорожувати країною та збирати рослини з можливістю подальшого їх вивезення. Він зібрав 14 різновидів гост та передав їх до Лейденського ботанічного саду. Наступні 30 років, аж до самої смерті, Ф. Зібольд займався вирощуванням улюблених рослин та їх розповсюдженням. Через кілька десятків років гости вже представлені у колекціях всіх європейських ботанічних садів та деяких приватних колекціях. З 1839 року їх почали вирощувати в Сполучних Штатах Америки, де рослини набули особливо великої популярності [1]. Озеленення населених міст – одно з важливих завдань для покращення умов життя людини особливо в містах. Перш за все це стосується територій, де розміщені дитячі та навчальні заклади, лікарні і, звичайно, житлові масиви. В складі насаджень повинні бути породи без колючих та отруйних рослин, а також такі, що викликають забрудненість повітря насінням, пухом та алергійним пилком. Окрім санітарно-гігієнічних функцій рослини виконують ще й естетичні функції. Увагу привертають насамперед індивідуальні форми, композиції, розміри, контрастність, гармонія, колорит, оригінальність груп, їх крона, листя, квітки та плоди [2]. Для цих цілей часто застосовують декоративно-листяні рослини, якими оформлюють парки, квітники, сквери. Однією з найбільш приваблюючих і в той же час маловимогливих рослин є Hosta Tratt, більш відома серед садівників під старою назвою функія. Ця рослина відрізняється надзвичайною формою, розмірами та забарвленням листків, нерідко красивими квітками. Її застосовують в поодиноких посадках на газонах, у кам’янистих садах, особливо ефектні в бордюрах пістряво листяні форми. Гости універсальні рослини, незамінні в декоративному садівництві. Вони придатні для посадки в бордюрах, міксбортерах, вздовж доріжок, групами або поодиноко на газонах, у кам’янистих садках, у водойм. Відстань при посадці 30-35 см, але рослини виглядають привабливо (особливо великі), якщо їх розмістити на більшій відстані одну від одної [3]. Листки – чудовий зрізний матеріал для букетів і квіткових композицій, особливо в низьких вазах. Вони гарні і в сухому вигляді, але їх важко транспортувати. У народу Південно-Східної Азії гости використовують як їстівну і лікарську рослину [4].

  
Українська наука в XXI столітті. Одеса, Україна.   

Посилання для цитування:

Залізняк Антон Миколайович. ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ РІЗНИХ ВИДІВ ГОСТ У ЛАНДШАФТНОМУ ДИЗАЙНІ // ''Українська наука в XXI столітті'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-617-8982-29-1. Одеса, Україна. С. 21 - 24. 2021 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/3 (дата звернення: 27.07.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2021