Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Наукова праця в Україні та світі
  4. Наукова стаття № 8

Перегляди  331 переглядів

Сіверська Зорина Ханларівна, Никифорова Олена Анатоліївна

  

НАСЛІДКИ ВПЛИВУ ЕЛЕКТРОШОКЕРАТА ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УДАРІ ЕЛЕКТРИКОЮ

  
Анотація:
розглянуто вплив дії електрошокера на людину, та першу медичну допомогу при ударі електрикою. Визначено поняття електрошокера та шоку, розглянуто потужність електрошокерів. Зроблено висновок після одноразового удару шокером тверезої та здорової людини він повністю відновиться за годину. Несприятливі наслідки – переломи чи зупинка серця – трапляються, але дуже рідко   

Ключові слова:
медична допомога, електрошокер, потужність, сила, шок   

УДК 343.1

Сіверська Зорина Ханларівна

курсант 1 курсу

Навчально-науковий інститут права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

Никифорова Олена Анатоліївна

доцент кафедри тактико-спеціальної підготовки

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

НАСЛІДКИ ВПЛИВУ ЕЛЕКТРОШОКЕРА

ТА ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УДАРІ ЕЛЕКТРИКОЮ

 

Анотація: розглянуто вплив дії електрошокера на людину, та першу медичну допомогу при ударі електрикою. Визначено поняття електрошокера та шоку, розглянуто потужність електрошокерів. Зроблено висновок після одноразового удару шокером тверезої та здорової людини він повністю відновиться за годину. Несприятливі наслідки – переломи чи зупинка серця – трапляються, але дуже рідко.

 

Ключові слова: медична допомога, електрошокер, потужність, сила, шок.

 

Внаслідок впливу електрошоку людина стикається з проблемою короткочасного паралічу, протягом короткого періоду часу не зможе вдаватися до 30 хвилин. При дії високою напругою людина спочатку стикається із серйозним болем, відбувається різке, одночасне скорочення м’язів. Виникає придушення всіх управляючих сигналів від мозку, виснаження запасів поживних цукрів, необхідні енергії м’язів. Через подібну дію людина протягом короткого періоду не зможе вжити активних дій.

При контакті електричний розряд залишає на шкірі ледь помітні плями червоного кольору, але вже через лічені години вони безвісти зникають. При контакті металевих контактів зі шкірою плями будуть невеликими, при проходженні через одяг струм залишатиме більші плями. За існуючими даними можна говорити, що організм не зберігає слідів використання шокерів вже через 2 доби [3].

Поширена помилка про те, що використання шокера в районі серця може призвести до зупинки життєво необхідного органу. Щоб перевірити подібне твердження, навіть було організовано спеціальні тести. Вони дозволили встановити – десятки електричних розрядів тривалістю не більше 5 секунд не спричиняли жодних наслідків. Серцево-судинна система продовжувала працювати нормально, як і раніше. Немає відхилень у роботі серця і у момент розряду. Не призводили до порушень звичайного ритму серцевого м’яза також імпульси високої напруги, коли було введено в організм речовина для підвищення частоти серцевих ударів і тиску крові [2].

Існує 3 класи потужності:

Третій клас – електрошокери з потужністю до 300 000В, які видають тріск і випускають запах озону. Вважається найнижчим класом, що використовується для відлякування собак. При попаданні на людину викликає невеликий біль, який триває лише кілька хвилин. Таким вважається електрошокер «Оса 800».

Другий клас – електрошокери з потужністю до 700 000В, які здатні викликати оніміння рук і ніг, викликати сильний біль і навіть непритомність.

Перший клас – електрошокери з потужністю до 900 000В, використання яких призводить до того, що людина втрачає свідомість і відчуває жахливий біль. Протягом 30 хвилин втрачається орієнтація у просторі, і паралізуються кінцівки.

Подивитися, а також порівняти інші характеристики та конструктивні особливості електрошокерів різних класів та типів можна на сайті e-shoker.ru скориставшись зручним фільтром.

Жоден електрошокер незалежно від цього, якого класу належить, неспроможний призвести до летального результату. Були проведені численні дослідження, у яких цей варіант було повністю виключено. Тому ви можете купити електрошокер і бути спокійним за свою безпеку [1].

Сучасні електрошокери виконані дуже якісно із застосуванням новітніх технологій. Вони оснащені додатковими функціями, такими як ліхтарик, сирени. Їх можна використовувати як подарунок родичам та друзям. Проте варто обов’язково розповісти про те, як ним правильно користуватися і пояснити, які наслідки будуть для тієї людини, на якій буде використаний електрошокер [2].

Перша допомога при ураженні електричним струмом:

Забезпечте свою безпеку. Надягніть сухі рукавички (гумові, вовняні, шкіряні тощо), гумові чоботи. По можливості вимкніть джерело струму. При підході до потерпілого на землі йдіть дрібними, трохи більше 10 див, кроками.

Скиньте з потерпілого провід сухим струмопровідним предметом (палиця, пластик). Відтягніть потерпілого за одяг не менше ніж на 10 метрів від місця торкання проводом землі або обладнання, що знаходиться під напругою.

Викличте швидку допомогу.

Визначте наявність пульсу на сонній артерії, реакції зіниць на світло, самостійного дихання.

За відсутності ознак життя проведіть серцево-легеневу реанімацію.

При відновленні самостійного дихання та серцебиття надайте потерпілому стійке бічне становище.

Якщо потерпілий прийшов до тями, укрийте і зігрійте його. Слідкуйте за його станом до прибуття медичного персоналу, може настати повторна зупинка серця.

Після одноразового удару шокером тверезої та здорової людини він повністю відновиться за годину. Несприятливі наслідки – переломи чи зупинка серця – трапляються, але дуже рідко.

 

CПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Романов О. Зброя: законодавчий аспект. Юридичний журнал. К., 2005. № 2 (32). С. 32–38.
  2. Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань можливих корупційних дій керівництва Міністерства

внутрішніх справ України при нагородженні відомчою відзнакою «Вогнепальна зброя» № 5638 від 13.01.2017. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60903.

  1. Дії дільничних інспекторів поліції в екстремальних ситуаціях при загрозі їх життю або здоров’ю: вказівка МВС України № 418/Чр від 16.01.2009р.

 

Siverska Zoryna Khanlarivna

1st year cadet

Educational and Scientific Institute of Law and Training of Specialists
of the National Police

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

Nikiforova Elena Anatoliyivna

Docent at the Department of Tactical Special Training

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

CONSEQUENCES OF ELECTRIC SHOCKER & FIRST AID

IN THE EVENT OF ELECTRIC SHOCK

 

Abstract: the effect of electric shock on a person and first aid in case of electric shock are considered.  The concepts of electroshock and shock are defined, the power of electroshocks is considered.  It was concluded that after a single shock hit by a sober and healthy person, he will fully recover in an hour.  Adverse effects – fractures or cardiac arrest – occur, but very rarely.

 

 Keywords: medical care, stun gun, power, strength, shock.

  
Наукова праця в Україні та світі. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Сіверська Зорина Ханларівна, Никифорова Олена Анатоліївна. НАСЛІДКИ ВПЛИВУ ЕЛЕКТРОШОКЕРАТА ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УДАРІ ЕЛЕКТРИКОЮ // ''Наукова праця в Україні та світі'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-966-8510-95-1. Київ, Україна. С. 43 - 47. 2022 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/309 (дата звернення: 27.07.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2022