Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Науковий старт 2023
  4. Наукова стаття № 1

Перегляди  25 переглядів

Вінниченко Софія Дмитрівна, Карповський Сергій Вікторович

  

ПРОВЕДЕННЯ ПРАЦІВНИКАМИ ПОЛІЦІЇ ОПЕРАТИВНОГО, ТАКТИЧНОГО І СТРАТЕГІЧНОГО АНАЛІЗУ

  
Анотація:
у даній роботі наведено роль проведення працівниками поліції оперативного, тактичного і стратегічного аналізу. Враховуючи положення законодавства України наведено випадки, коли поліція може використати оперативний, тактичний і стратегічний аналіз. Також проаналізовано співпрацю між поліцією та оперативними, тактичними і стратегічними підрозділами   

Ключові слова:
оперативно-розшукова діяльність, оперативний аналіз, тактичний аналіз, стратегічний аналіз   

УДК 340

Вінниченко Софія Дмитрівна

курсант 3-го курсу Навчально-наукового інституту з права та

підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

Науковий керівник:

Карповський Сергій Вікторович

викладач кафедри оперативно – розшукової діяльності

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

ПРОВЕДЕННЯ ПРАЦІВНИКАМИ

ПОЛІЦІЇ ОПЕРАТИВНОГО, ТАКТИЧНОГО

І СТРАТЕГІЧНОГО АНАЛІЗУ

 

Анотація: у даній роботі наведено роль проведення працівниками поліції оперативного, тактичного і стратегічного аналізу. Враховуючи положення законодавства України наведено випадки, коли поліція може використати оперативний, тактичний і стратегічний аналіз. Також проаналізовано співпрацю між поліцією та оперативними, тактичними і стратегічними підрозділами.

 

 Ключі слова: оперативно-розшукова діяльність, оперативний аналіз, тактичний аналіз, стратегічний аналіз.

 

Засновником сучасної системи організації діяльності поліції вважається начальник поліції м. Берклі (США) А. Фольмер, який у 1906 році запровадив новий метод картографії. У період 60–70-х років ХХ століття напрямок кримінального аналізу почав розвиватися та долучати розвідувальні підрозділи та аналітичні групи [3]. Кримінальним аналізом є специфічний вид інформаційноаналітичної діяльності, спрямований на встановлення та передбачення взаємозв’язків між даними про злочинну діяльність та іншими даними, потенційно з ними пов’язаними, їх оцінювання, інтерпретація та прогнозування розвитку досліджуваних подій, з метою оброблення великого обсягу інформації, з відстежуванням та пов’язуванням фактів за допомогою спеціальних аналітичних методів; аналіз структури зв’язків об’єктів оперативно-розшукової справи та кримінального провадження та їх аналітичне супроводження; виявлення ризиків, тенденцій майбутнього розвитку злочинності та в подальшому запобігання їй; якісне планування окремих слідчих (розшукових) дій.

Кримінальний аналіз розрізняють на такі рівні: тактичний, оперативний та стратегічний. Тактичний аналіз являє собою метод аналізу даних з центром навколо короткострокових і середньострокових проблем, що покликаний виявити закономірності, особливості та специфічні елементи в серії злочинів, та застосовується зокрема для аналізу злочинності та злочинів на конкретній території за невеликий проміжок часу, за певним видом злочину чи протиправної діяльності певної групи, з метою напрацювання тактичних заходів із затримання злочинців, виявлення ризиків та попередження конкретних правопорушень. Як правило, такий вид аналіз забезпечує підтримку поліцейської діяльності та є підходом у її поліпшенні. Тобто отримувачами таких результатів є керівники, а також інші поліцейські, які можуть застосовувати результати аналізу в своїй діяльності [2, с. 170].

Оперативним кримінальний аналіз є інформаційно-аналітична діяльність, що здійснюється за конкретними оперативно-розшуковими справами або кримінальними провадженнями для збору, оцінки, обробки й аналізу даних про осіб, групи осіб, організовані групи чи злочинні організації, знаряддя та засоби вчинення злочину, сліди злочину чи предмети, здобуті злочинним шляхом, та інших відомостей з метою встановлення події злочину, причетності конкретних осіб до його вчинення, також їх соціального й економічного статусу, структури та зв’язків злочинних груп, ролі їх окремих учасників тощо. Сам аналіз тісно пов’язаний із оперативними та органами досудового розслідування. Основним призначенням є забезпечення необхідною інформацією в рамках оперативно-розшукових справ чи кримінальних проваджень, шляхом досягнення чіткого сформульованих цілей [2, с. 125].

Кримінальний аналіз на стратегічному рівні є основою для стратегічного планування в певній сфері державної політики, а також надає підтримку оперативним співробітникам для вдосконалення поліцейських методів, технік і тактик. Предметом такого аналізу є слабкі місця та загрози, стратегічні переваги та потенціал об’єкта дослідження. Стратегічний кримінальний аналіз стає дедалі необхіднішою вимогою правоохоронних органів. Стратегічний аналіз має неабияку вагу при оцінці питань національного та міжнародного значення, які стосуються транснаціональної організованої злочинності, міжнародного обігу наркотиків, міжнародної торгівлі людьми чи складного шахрайства [2, с. 201].

Першою проблемою проведення криміналістичного аналізу відносяться забезпечення оперативних підрозділів Національної поліції України застарілим оргтехнікою, комп’ютерним програмним забезпеченням та обладнанням. Рішенням такої проблеми є закупівля більш сучасного обладнання (інтернету, комп’ютеру, ноутбуків), а також залучення ІТ спеціалістів до розробки нових програмних забезпечень з більш обширним фунціоналом, або підготовку до вже створених систем (GIS, Analyst’s Notebook, Palantir) аналітичних підрозділів. Другою, відсутність системи навчання, підготовки та перепідготовки працівників відповідних аналітичних підрозділів відповідно до світової моделі поліцейської діяльності, керованої аналітикою ILP.

Як предмет «основи криміналістичного аналізу» існує та використовується у більшості вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, але тільки у вигляді ознайомлення. Для підготовки фахівців у цій сфери, та з настанням періоду обчислювальної техніки, необхідно ввести більшу базу інформаційних предметів для роботи з складними програмними забезпеченнями [1, с. 239].

Отже, діяльність працівників поліції тісно пов’язана із використання інтелектуального програмного забезпечення та системного підходу щодо збору відповідної інформації, аналітичного вивчення певних характеристик, тенденцій з метою встановлення взаємозв’язків між фактами, подіями, явищами, суб’єктами та об’єктами, оптимізації управління правоохоронними органами на державному, територіальному рівні та під час вирішення конкретних задач протидії, профілактики, попередження, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, виконання покарань, соціалізація засуджених.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Шинкаренко І.Р. Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ. Проблеми запровадження кримінального аналізу в діяльність підрозділів кримінальної поліції. 2017.
  2. Федчак І. А. Основи кримінального аналізу І. А. Федчак. Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. С.290.
  3. Законодавче забезпечення діяльності Бюро економічної безпеки України. НЮУ ім. Я. Мудрого, НАВС, АППУ, УСПП. 2021.
  4. URL:https://appu.org.ua/wp-content/uploads/2021/07/zbirnik-beb_verstka1-szhatyj-1.pdf. (Дата звернення: 20.08.2022).

 

Vinnychenko Sofia Dmitrivna

cadet of the 3rd year of the Educational and Scientific Institute of Law and

training of specialists for units of the National Police

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

Scientific advisor:

Serhii Viktorovych Karpovskyi

a teacher of the department of operational - search activity

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

CONDUCT BY POLICE OFFICERS OPERATIONAL,

TACTICAL AND STRATEGIC ANALYSIS

 

Abstract: this work shows the role of operational, tactical and strategic analysis by police officers. Taking into account the provisions of the legislation of Ukraine, cases are given when the police can use operational, tactical and strategic analysis. Cooperation between the police and operational, tactical and strategic units was also analyzed.

 

Keywords: operational-investigative activity, operational analysis, tactical analysis, strategic analysis.

  
Науковий старт 2023. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Вінниченко Софія Дмитрівна, Карповський Сергій Вікторович. ПРОВЕДЕННЯ ПРАЦІВНИКАМИ ПОЛІЦІЇ ОПЕРАТИВНОГО, ТАКТИЧНОГО І СТРАТЕГІЧНОГО АНАЛІЗУ // ''Науковий старт 2023'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-970-8301-13-7. Київ, Україна. С. 5 - 9. 2023 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/487 (дата звернення: 20.05.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2023