Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Науковий старт 2023
  4. Наукова стаття № 6

Перегляди  23 переглядів

Савенко Ганна Богданівна, Богдан Аліна Євгенівна, Карповський Сергій Вікторович

  

ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ ОРД В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ МВС УКРАЇНИ

  
Анотація:
у даній роботі проаналізовано особливості та проблемні питання вивчення ОРД в навчальних закладах МВС України   

Ключові слова:
особливості, недоліки, тенденції, кримінальна протиправність, заняття, курсанти, правоохоронці   

УДК 34

Савенко Ганна Богданівна

курсантка ННІППФПНП

Дніпропетровський університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

Богдан Аліна Євгенівна

курсантка ННІППФПНП

Дніпропетровський університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

Науковий керівник:

Карповський Сергій Вікторович

викладач кафедри оперативно-розшукової діяльності

Дніпропетровський університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ ОРД

В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ МВС УКРАЇНИ

 

Анотація: у даній роботі проаналізовано особливості та проблемні питання вивчення ОРД в навчальних закладах МВС України.

 

Ключові слова: особливості, недоліки, тенденції, кримінальна протиправність, заняття, курсанти, правоохоронці.

 

Перш за все, варто наголосити на тому, що оперативно-розшукова діяльність займає особливе місце в ряді базових дисциплін підготовки майбутніх правоохоронців.

Оперативно-розшукова діяльність як дисципліна, котру вивчають у навчальних закладах МВС України, вимагає від кожного майбутнього правоохоронця високу моральну та особисту відповідальність, який здійснює оперативно-розшукову діяльність [1, c.8].

Навчальна дисципліна «Оперативно-розшукова діяльність» доволі цікава та водночас специфічна дисципліна, яка не викладається  в так званих цивільних вузах. Ця дисципліна переважно вивчається здобувачами вищої освіти спеціальностей «Право» та  «Правоохоронна діяльність» в навчальних закладах зі специфічнимим умовами навчання (як приклад, навчальні заклади МВС України).

Особливість вивчення даної дисципліни полягає в тому , що за для вивчення даного предмету курсанти подають документи на отримання доступу до секретної інформації (форма 2 яка надає доступ до таємної та цілком таємної інформації) [2, c.30].

Перевірка здійснюється Службою Безпеки України (далі СБУ) і дозвіл на отримання доступу вже надається ректором відповідного ЗВО МВС України.

Проте головною особливістю можна вважати створення різних варіантів проведення навчальних занять. Викладачі відповідної кафедри проводять пари не лише в звичному форматі, а й організовують заходи які допомагають відпрацювати отриманні на лекційних заняттях теоретичні знання та відточити навички оформлення всіх необхідних документів(довідок, рапортів , пояснювальних записок). Як приклад можна навести організацію квестів, які максимально наближаються до реальних умов роботи працівників оперативних підрозділів.

Також хочеться звернути уваги на деякі проблемні питання щодо викладання цієї навчальної дисципліни в навчальних закладах МВС України.

Так, останнім часом спостерігається тенденція до значного зменшення кількості наказів МВС України та спеціальної літератури, які надходять до навчальних закладів в тому числі в сфері здійснення оперативно-розшукової діяльності. Це негативно впливає на підготовку фахівців, наслідки чого може відобразитися на їх практичній діяльності після закінчення навчання [3, c.88].

Також проблемним залишається зменшення кількості годин, відведених на вивчення дисципліни «Оперативно-розшукова діяльність» у навчальних закладах системи МВС. Це викликає хвилювання, адже значна частина випускників таких закладів іде працювати саме оперативними працівниками, при цьому не одержавши в повному обсязі необхідні знання та навички.

З іншого боку, між працівниками практичних підрозділів і викладацьким складом спеціалізованих вищих навчальних закладів системи МВС України дуже рідко проводяться наради-семінари щодо покращення оперативно-розшукової роботи підрозділами ОВС у тому чи іншому напрямі.

З метою припинення таких негативних явищ, необхідно регулярно проводити спільні наради представників працівників практичних підрозділів та викладацького складу з метою виявлення реальних потреб оперативних працівників та орієнтування науково-педагогічного складу на розробку нових та вдосконалення існуючих методів боротьби із кримінальною протиправністю.

З-поміж іншого, також варто зазначити про те, що вивчення оперативно-розшукової діяльності в навчальних закладах МВС України повинно включати в себе психологічну підготовку до такого роду діяльності, оскільки після випуску з навчального закладу  та  під час практичної діяльності правоохоронці виявляються  абсолютно не готові до постійного контролю та інтенсивної психологічної навантаженості.

Отож, Оперативно-розшукова діяльність як навчальна дисципліна присвячена вивченню засад здійснення оперативними підрозділами зазначеного виду державно-правової функції, а також теоретичних положень науки ОРД в умовах дії чинного оперативно-розшукового та кримінального процесуального законодавства України.

Хотілося би вірити, що з часом оперативно-розшукова діяльність в Україні вийде на новий якісний виток розвитку, що дозволить суттєво підвищити ефективність боротьби із кримінальною протиправністю та забезпечення правопорядку в країні.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Бандурка О.М. Теорія і практика оперативно-розшукової діяльності: монографія. Харків. Золота миля. 2012. 620 с.
  2. Оперативно-розшукова діяльність у виявленні та розслідуванні злочинів: теорія, історія і сучасна практика : навч.-метод. посібник / О. О. Подобний. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. 258 с.
  3. Основи оперативно-розшукової діяльності в Україні : посіб. / В. В. Аброськін, С. В. Албул, С. О. Єгоров, та ін.; за заг. ред. В .В. Аброськіна. – Одеса : Видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2020. – 198 с.

 

Savenko Hanna Bohdanivna

cadet of

Dnipropetrovsk University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

Bohdan Alina Yevgenivna

cadet of

Dnipropetrovsk University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

Scientific advisor:

Karpovskyi Serhii Viktorovych

teacher of the department of operative and investigative activities

Dnipropetrovsk University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

FEATURES OF STUDYING OPERATIVE ACTIVITY

IN EDUCATIONAL INSTITUTIONS OF MINISTRY

OF INTERNAL AFFAIRS OF UKRAINE

 

Abstract: this paper analyzes the peculiarities and problematic issues of studying operative activity in educational institutions of Ministry of Internal Affairs of Ukraine.

 

Keywords: features, shortcomings, trends, criminal wrongdoing, classes, cadets, law enforcement officers.

  
Науковий старт 2023. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Савенко Ганна Богданівна, Богдан Аліна Євгенівна, Карповський Сергій Вікторович. ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ ОРД В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ МВС УКРАЇНИ // ''Науковий старт 2023'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-970-8301-13-7. Київ, Україна. С. 27 - 31. 2023 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/492 (дата звернення: 20.05.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2023