Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Науковий старт 2023
  4. Наукова стаття № 9

Перегляди  22 переглядів

Базильчук Марія Георгіївна, Швець Оксана Вікторівна

  

ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ПІДГОТОВКИ ВИХОВАТЕЛЯ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ДО РОБОТИ З ОСОБЛИВИМИ ДІТЬМИ

  
Анотація:
у роботі актуалізовано окремі аспекти проблеми формування професійної підготовки майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти до роботи з особливими дітьми. З’ясовано сутність понять «інклюзивна освіта», «інклюзивна дошкільна освіта», «готовність майбутніх вихователів до професійної діяльності в ЗДО в умовах інклюзивної освіти», «інклюзія», «стресостійкість». Наголошено, що під час професійної підготовки майбутніх вихователів ЗДО до роботи в умовах інклюзивної освіти важливо не тільки педагогічно, а й психологічно підготувати його до майбутньої професійної діяльності (сформувати емпатію та стресостійкість)   

Ключові слова:
інклюзивна освіта, інклюзивна дошкільна освіта, готовність майбутніх вихователів до професійної діяльності в ЗДО в умовах інклюзивної освіти, інклюзія, інклюзивне освітнє середовище, емпатія, стресостійкість   

УДК 371.1: 37.013

Базильчук Марія Георгіївна

магістрантка кафедри педагогіки, дошкільної та початкової освіти

Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія

ім. Тараса Шевченка

(Кременець, Україна)

 

Науковий керівник:

Швець Оксана Вікторівна

кандидат педагогічних наук, доцентка,

доцентка кафедри педагогіки, дошкільної та початкової освіти

Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія

ім. Тараса Шевченка

(Кременець, Україна)

 

ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ

ПІДГОТОВКИ ВИХОВАТЕЛЯ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ

ОСВІТИ ДО РОБОТИ З ОСОБЛИВИМИ ДІТЬМИ

 

Анотація: у роботі актуалізовано окремі аспекти проблеми формування професійної підготовки майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти до роботи з особливими дітьми. З’ясовано сутність понять «інклюзивна освіта», «інклюзивна дошкільна освіта», «готовність майбутніх вихователів до професійної діяльності в ЗДО в умовах інклюзивної освіти», «інклюзія», «стресостійкість». Наголошено, що під час  професійної підготовки майбутніх вихователів ЗДО до роботи в умовах інклюзивної освіти  важливо не тільки педагогічно, а й психологічно підготувати його до майбутньої професійної діяльності (сформувати емпатію та стресостійкість).

 

Ключові слова: інклюзивна освіта, інклюзивна дошкільна освіта, готовність майбутніх вихователів до професійної діяльності в ЗДО в умовах інклюзивної освіти, інклюзія, інклюзивне освітнє середовище, емпатія, стресостійкість.

 

Підготовка вихователів закладів дошкільної освіти (надалі – ЗДО) до роботи з особливими дітьми є актуальним завданням сьогодення та вимагає врахування сучасних тенденцій та змін, що охоплюють галузь інклюзивної освіти. У працях українських та зарубіжних вчених з’ясовано теоретичні, методичні та організаційно-педагогічні основи інклюзивної освіти (О. Акімова, С. Калаур, Т. Лорман, Д. Лупарт, Н. Софій); теоретичні проблеми інклюзивної освіти (Т. Бут, Ч. Веббер, Р. Джексон, В. Засенко, М. Малофєєв, Д. Мітчел, Д. Роза, Д. Харві, З. Шевців, Л. Шипіцина та ін.) [2-4].

Проблеми та питання формування професійної готовності вихователів ЗДО до роботи в умовах інклюзивної освіти знайшли відображення в напрацюваннях А. Аніщук, А. Колупаєвою, Ю. Бойчук, К. Волковою, О. Голюк, Л. Зданевич, І. Кузиною, Ю. Шумилівською та ін., а також досліджувалися зарубіжними вченими Т. Лорманом, Д. Депплер [1-5].

Сучасна підготовка майбутнього вихователя ЗДО до роботи з особливими дітьми має орієнтуватися на те, що наразі відбувається усвідомлення науковою, педагогічною, батьківською спільнотою, суспільством в цілому потреби у формуванні фахової компетентності педагогів загальної і спеціальної освіти у сфері інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами з огляду на постійне оновлення нормативно-правової бази стосовно організації інклюзивного простору, середовища в закладах освіти, специфіки роботи з дітьми, що мають різні освітні потреби тощо.

Інклюзивна освіта  (за О. В. Мартинчук) – це:

1) соціокультурний феномен та процес, що трансформує культуру, політику і практику у всіх навчальних середовищах для врахування відмінних потреб учнів, зобов’язує усувати бар’єри, які перешкоджають такій можливості;

 2) система різноманітних закладів освіти, які надають освітні послуги для дітей з особливими освітніми потребами;

3) соціальний інститут, що впливає на стан свідомості суспільства;

4) є цінністю: державною, суспільною, особистісною [3, с. 50].

Інклюзія – глибоке занурення дитини в адаптоване освітнє середовище і надання їй підтримуючих послуг [2, с. 46]. Так, Н. Суховієнко подає ґрунтовні визначення понять «інклюзивна дошкільна освіта» та «готовність майбутніх вихователів ЗДО до професійної діяльності в ЗДО в умовах інклюзивної освіти: термін «інклюзивна дошкільна освіта» визначено як систему послуг, що передбачає освіту дітей з особливими потребами в закладах дошкільної освіти в умовах інклюзивного освітнього середовища, а  «готовність майбутніх вихователів до професійної діяльності в ЗДО в умовах інклюзивної освіти» як цілісне утворення, сформоване внаслідок професійної підготовки, яке полягає в компетентному виконанні майбутніми вихователями професійно спрямованих дій для забезпечення інклюзивної дошкільної освіти. [5, с. 9].

У  Законі   України   «Про   освіту»  зазначається,   що   інклюзивне  освітнє  середовище  –  сукупність  умов,  способів і засобів їх реалізації для спільного навчання, виховання  та  розвитку  здобувачів  освіти  з  урахуванням  їхніх  потреб та можливостей.  І. Калініченко звертає увагу на те, що інклюзивна освіта є не лише однією з фундаментальних засад розвитку освіти, але й філософією розуміння участі людини у житті суспільства [1, с. 75].

Майбутнього вихователя ЗДО важливо навчити здійснювати інклюзивне навчання дітей з особливими освітніми потребами. Воно ж передбачає «повне включення дітей з різними можливостями у всі аспекти життя ЗДО, в яких із задоволенням і радістю беруть участь також всі інші діти» [4, с. 36].

Під час  професійної підготовки майбутніх вихователів ЗДО до роботи в умовах інклюзивної освіти  важливо не тільки педагогічно, а й психологічно підготувати його до майбутньої професійної діяльності. Так, одним з основних психологічних процесів, що впливають на ефективність діяльності вихователя, який займається включенням дитини з особливостями розвитку в процес загальної освіти, стає емоційне прийняття такої дитини. Воно ж може гальмувати так званий професійний «бар’єр» – вихователь психологічно не приймає дитину, в успішності навчання якої він не впевнений, бо не знає, як оцінювати її індивідуальні досягнення, яким способом перевіряти її знання тошо. Задля того, щоб означений процес емоційного прийняття майбутнім вихователем ЗДО дітей з обмеженими можливостями здоров’я був успішний, у здобувачів вищої освіти під час навчання у закладі вищої освіти необхідно формувати емпатію стосовно відношення до такої дитини. Лише здатність до співпереживання не тільки підвищить адекватність сприйняття вихователем ЗДО особливої дитини, але і зумовить встановлення ефективних, позитивних взаємин із іншими дітьми в групі. Прояв емпатії знаходить емоційний відгук у дитини, і між ним і вихователем встановлюються позитивні взаємини, які дають змогу краще працювати з дитиною, знайти до неї індивідуальний підхід без акценту на особливі потреби, щоб дитина не відчувала себе «не такою як всі», а була повноцінним членом дитячого колективу в ЗДО.

Іншим, не менш важливим моментом, є формування стресостійкості  в майбутнього вихователя ЗДО під час його професійної підготовки. Чинником соціальної адаптації до стресових ситуацій є розвинена система саморегуляції особистості і соціально-психологічна толерантність (терпимість) особистості вихователя. Вихователеві ЗДО в професійній діяльності часто доводиться проявляти толерантне ставлення до незвичайного зовнішнього вигляду вихованців, до їх неадекватної поведінки, нечіткої мови, тому без розвиненої стресостійкості вихователь уде мати чимало труднощів в емоційному плані, нездатним до організації власної професійної діяльності.

Погоджуємося із поглядами А. Хромової, яка  акцентує увагу на тому, що стресостійкість характеризується ступенем розвиненості емоційної стійкості, емоційної зрілості особистості (рівня емоційного інтелекту), залежить від рівня сили волі, впливає на рівень самоконтролю і нормативності поведінки; проявляється в емоційній стабільності настрою, особливості емоційного реагування на навколишнє середовище, здатності до контролю емоційних реакцій, оптимального рівня особистісної та реактивної тривожності, відсутністю (або незначущих кількістю) симптомів емоційного вигорання [2, с. 47]. З огляду на це, важливо аудиторні форми роботи у закладі вищої освіти базувати на тренігових та проєктних технологіях, які дадуть змогу майбутнім вихователям ЗДО опанувати навички саморегуляції, контролю за своєю поведінкою та діями в різних педагогічних ситуаціях.

Таким чином, підготовка майбутнього вихователя ЗДО до роботи з дітьми в умовах інклюзивною освіти – процес багатоаспектний, тому потребує подальшого дослідження, зокрема педагогічних умов реалізації такої діяльності у закладі вищої освіти.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Калініченко І. О. Моделювання процесу підготовки педагогічних працівників закладів освіти до роботи в умовах інклюзивного освітнього середовища.  Імідж сучасного педагога, 2020. № 4(193) С. 74–81.
  2. Коваль Л. В. Організація інклюзивного середовища у закладі освіти. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Інклюзивне навчання в Новій українській школі»: у 2 ч. Київ: Інтерсервіс, 2018. С.46–49.
  3. Мартинчук О. В. Концепція підготовки майбутніх фахівців у галузі спеціальної освіти до професійної діяльності в інклюзивному освітньому середовищі. URL: Microsoft Word – 1.doc (researchgate.net) (дата звернення: 17.01.2023)
  4. Наумов А. А. Що таке інтегрована школа. Інтеграція дітей з обмеженими можливостями в освітній процес. Львів: Вчитель, 2011. 62 с.
  5. Суховієнко Н. Підготовка майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів до професійної діяльності в умовах інклюзивної освіти: автореф. дис. ... канд. пед. наук : спец. 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. ХГПА. Хмельницький: Вид. від. ХГПА, 2018. 20 с.

 

Bazylchuk Mariya Georgiivna

Kremenets Regional Humanitarian and Pedagogical Academy

named after Taras Shevchenko

(Kremenets, Ukraine)

 

Scientific advisor:

Shvets Oksana Viktorivna

Kremenets Regional Humanitarian and Pedagogical Academy

named after Taras Shevchenko

(Kremenets, Ukraine)

 

INCLUSIVE EDUCATION: CURRENT REALITIES OF TRAINING

PRESCHOOL TEACHERS TO WORK WITH SPECIAL CHILDREN

 

Abstract: the paper updates certain aspects of the problem of the formation of professional training of future teachers of preschool education institutions to work with special children. The essence of the concepts «inclusive education», «inclusive preschool education», «readiness of future teachers for professional activity in the educational system in the conditions of inclusive education», «inclusion», «stress resistance» was clarified. It was emphasized that during the professional training of future teachers of special education to work in the conditions of inclusive education, it is important not only pedagogically, but also psychologically to prepare them for future professional activities (to form empathy and stress resistance).

 

Keywords: inclusive education, inclusive preschool education, readiness of future educators for professional activities in special education in conditions of inclusive education, inclusion, inclusive educational environment, empathy, stress resistance.

  
Науковий старт 2023. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Базильчук Марія Георгіївна, Швець Оксана Вікторівна. ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ПІДГОТОВКИ ВИХОВАТЕЛЯ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ДО РОБОТИ З ОСОБЛИВИМИ ДІТЬМИ // ''Науковий старт 2023'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-970-8301-13-7. Київ, Україна. С. 41 - 46. 2023 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/495 (дата звернення: 20.05.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2023