Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Науковий старт 2023
  4. Наукова стаття № 10

Перегляди  22 переглядів

Вишневецька Любов Володимирівна, Клим Мар’яна Ігорівна

  

РОБОТА СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ

  
Анотація:
в роботі розкрито соціально-педагогічну діяльність з обдарованими дітьми. Зазначено, що така робота повинна передбачати використання форм і методів навчальної діяльності, які б спонукали учнів до активної самостійної діяльності та пошуково-дослідницької діяльності, стимулювали розвиток здібностей учнів. Серед них можна виділити методи творчого характеру – проблемні, пошукові, евристичні, дослідницькі, проектні – в поєднанні з методами фронтальної, індивідуальної та групової роботи   

Ключові слова:
соцальний педагог, обдаровані діти, соціально-педагогічна робота   

УДК 116.35.11

Вишневецька Любов Володимирівна

студентка кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти

Дрогобицький державний педагогічний університет

імені Івана Франка

(Дрогобич, Україна)

 

Науковий керівник:

Клим Мар’яна Ігорівна

кандидат педагогічний наук, доцент,

доцент кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти

Дрогобицький державний педагогічний університет

імені Івана Франка

(Дрогобич, Україна)

 

РОБОТА СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА

З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ

 

Анотація: в роботі розкрито соціально-педагогічну діяльність з обдарованими дітьми. Зазначено, що  така робота повинна передбачати використання форм і методів навчальної діяльності, які б спонукали учнів до активної самостійної діяльності та пошуково-дослідницької діяльності, стимулювали розвиток здібностей учнів. Серед них можна виділити методи творчого характеру – проблемні, пошукові, евристичні, дослідницькі, проектні – в поєднанні з методами фронтальної, індивідуальної та групової роботи.

 

Ключові словасоцальний педагог, обдаровані діти,  соціально-педагогічна робота.

 

Постановка проблеми та її актуальність. Сучасна освітня парадигма все більш помітно розгортається в контексті гуманізації освіти, надання її особистісно-спрямованої сутності соціально-педагогічній роботі, що полягає в забезпеченні безперервного та гармонійного розвитку особистості.

За останні десятиріччя у нашому суспільстві посилилось зацікавлення  до обдарованих дітей як до майбутньої інтелектуальної та творчої еліти, від якої залежить духовний і матеріальний поступ України. У психолого-педагогічній літературі є свідченням накопичення величезного емпіричного матеріалу з проблеми дитячої обдарованості, кількості, яка прагне перерости в якість [2].

Обдарованість – це індивідуальні психологічні ресурси особистості, які закладені природою. Обдарованість досить складна за своєю природою психологічна якість дитини. Вирішальним в обдарованості є мотивація. Це комплексне явище психіки людини, яке включає єдність інтелекту, творчості і мотивації. Інтелектуальні здібності превищують середній і високий рівні, творчість проявляється у новому оригінальному підході до вирішення проблем і завдань. Що стосується мотивації, то це  єдність емоційно-вольових якостей: інтерес до певної діяльності і наполегливість у досягненні мети.

Мета статті – охарактеризувати явище обдарованості дітей та визначити засади роботи соціального педагога.

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Особливості феномену обдарованості молоді досліджено у працях Буряка С., Володарської М., Настенко А., Волощук М., Воякової Н.

Виклад основного матеріалу. Аналіз літератури дозволяє стверджувати, що більшість дослідників використовують комплексний підхід до ідентифікації обдарованості, який спирається на методики. Методиками оцінювання інтелектуальної сфери молоді можуть виступати: прямі спостереження; неформальні спостереження; індивідуальні бесіди, анкетування; тести з використанням опитування; стандартні тести інтелекту; соціометричні тести; записи життєвих випадків; журнали фіксації поведінки, висловлювань; записи конкретних прикладів; записи діяльності [1].

М. Волощук виділяє такі риси професіонала, який може працювати з обдарованою молоддю: високий рівень інтелектуального розвитку; чуйність; почуття власного достоїнства; здатність переносити великі моральні втрати; гарна саморегуляція; уміння підтримати, захистити, надати допомогу; комунікативність; добрі організаторські здібності; уміння будувати педагогічну діяльність на основі результатів психодіагностики особистості дитини, з огляду на її індивідуальні й вікові особливості;уміння адаптувати свою діяльність до особистості кожної дитини; уміння розробляти й впроваджувати авторські програми; уміння створювати ситуацію успіху, умови для самореалізації особистості учня, стимулювати творчість дитини; уміння використовувати у своїй діяльності інноваційні методи та технології навчання й розвитку дітей [2,11].

Одна з провідних рис обдарованої молоді – це прагнення до лідерства, схильність керувати іншими. Головна причина цього полягає в інтелектуальній перевазі над іншими, гнучкості та швидкості мислення, що дає можливість краще за інших планувати та здійснювати діяльність. Особистісні властивості обдарованих учнів пов’язані із зануренням їх у філософські проблеми [3;5].

Вищезазначене дає можливість визначити наступні шляхи роботи навчального закладу у напрямі навчання і виховання обдарованих учнів: систематизація матеріалів періодичних видань із проблем дитячої обдарованості; проведення семінарів із метою систематичного підвищення майстерності вчителів, які працюють з обдарованою молоддю; створення авторських програм та методичних розробок, спрямованих на виявлення та розвиток обдарованих учнів; створення банку педагогічного досвіду роботи з обдарованими учнями;

Робота з оптимізації навчально-виховного процесу передбачає допомогу вчителеві у:

− визначенні індивідуального підходу до навчання і виховання учнів;

− підготовці розвиваючих завдань для розвитку пам'яті, уваги, уяви, мислення;

− виборі методів і створенні методики навчання обдарованих учнів.

Важливою особливістю соціально-педагогічної роботи з обдарованою молоддю є її посередницький характер між учнями і різноманітними соціальними інститутами і закладами. Одне із завдань соціально-психологічної служби загальноосвітнього закладу є виявити обдаровану дитину, створити банк даних про обдарованих учнів школи, допомагати учням розв'язувати проблеми, пов'язані з обдарованістю, співпрацювати з педагогічним колективом.

Висновки. Підсумовуючи сказане, можна зробити висновок, що робота соціального педагога з обдарованими учнями – це складний і не безперервний процес. Він вимагає особистісного зростання, хороших, постійно оновлюваних знань у галузі психології обдарованих і їх навчання, а також тісної співпраці з психологами, іншими вчителями, адміністрацією і обов'язково з батьками обдарованих учнів. Він вимагає постійного зростання майстерності, педагогічної гнучкості, вміння відмовитися від того, що ще сьогодні здавалося творчою знахідкою і сильною стороною.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Барко В. Тютюнников А. Як визначити творчі здібності дитини? К.: Джерело, 1998. 78 с.
  2. Бугайова Н.  Особливості міжособистісної взаємодії інтелектуально обдарованих дітей. Теоретичні та прикладні проблеми психології. Збірник наукових праць. № 1(24), 2010. С. 1 – 6.
  3. Буряк С. Обдаровані діти. Здібності. Обдарованості. Таланти. К.:Бібліотека «Шкільний світ», 2009. 55 с.
  4. Володарська М., Настенко А. Робота з обдарованими дітьми. Х.: Видавнича група «Основа», 2010. 190 с.
  5. Волощук М. Методичні основи діагностики інтелектуальної обдарованості. Харків, 2009. 347 с.
  6. Воякова Н. Навчання обдарованих учнів. К.: Педагогіка, 2001. 364 с.
  7. Дубасенюк О., Антонова О. Технологічний підхід до організації роботи з педагогічно обдарованою молоддю (на прикладі Всеукраїнської студентської олімпіади з педагогіки). Вісн. Житомир. держ. ун-ту ім. І. Франка. № 14. С. 3 – 6.
  8. Єфімова І. Педагогічна технологія «Створення ситуації успіху» та інтерактивні методи перевірки знань. Українська мова та література в школі. 2009. №20. 22 с.

 

Vyshnevetska Lyubov Volodymyrivna

Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University

(Drohobych, Ukraine)

 

Scientific advisor:

Klym Mariana Ihorivna

Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University

(Drohobych, Ukraine)

 

THE WORK OF A SOCIAL PEDAGOGUE

WITH GIFTED CHILDREN

 

Abstract: the authors of this paper deal with the social and pedagogical activities with gifted children. It is revealed that such work should involve the use of forms and methods of educational activity that would encourage students to active independent activities and search and research activities, stimulate the development of students' abilities. Among them, we can distinguish methods of a creative nature – problem search, heuristic, research, project – in combination with methods of frontal, individual and group work.

 

Keywords: social pedagogue, gifted children, socio-pedagogical work.

  
Науковий старт 2023. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Вишневецька Любов Володимирівна, Клим Мар’яна Ігорівна. РОБОТА СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА З ОБДАРОВАНИМИ ДІТЬМИ // ''Науковий старт 2023'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-970-8301-13-7. Київ, Україна. С. 47 - 51. 2023 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/496 (дата звернення: 20.05.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2023