Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Науковий старт 2023
  4. Наукова стаття № 12

Перегляди  27 переглядів

Теплицька Ірина Ігорівна

  

МЕТОДИКА УДОСКОНАЛЕННЯ АНГЛОМОВНОЇ ФОНЕТИЧНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ

  
Анотація:
у статті описані труднощі опанування англомовної фонетичної компетенції, досліджені способи розвитку та удосконалення навичок артикуляційного та інтонаційного оформлення своїх висловлювань і розуміння мовлення інших, наведені корисні ресурси для опанування цими навичками   

Ключові слова:
фонетична компетенція, фонетична навичка, фонетична зарядка   

УДК 811.111

Теплицька Ірина Ігорівна

викладачка англійської мови

ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України»

(Бережани, Україна)

 

МЕТОДИКА УДОСКОНАЛЕННЯ

АНГЛОМОВНОЇ ФОНЕТИЧНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ

 

Анотація: у статті описані труднощі опанування англомовної фонетичної компетенції, досліджені способи розвитку та удосконалення навичок артикуляційного та інтонаційного оформлення своїх висловлювань і розуміння мовлення інших, наведені корисні ресурси для опанування цими навичками.

 

Ключові слова: фонетична компетенція, фонетична навичка, фонетична зарядка.

 

Сучасними дослідженнями доведено, що вимова – це базова характеристика мови, основа для розвитку, а також вдосконалення всіх видів мовленнєвої діяльності. Важливою сходинкою у виробленні мовленнєвих умінь, а також в практичному оволодінні вимовною нормою і механізмом вимови є навчання вимові, що є неможливим без розвитку навичок розуміння та сприймання іноземної мови. Здобувачі освіти не зможуть розібратися в граматиці і зрозуміти сучасне письмо, не знаючи фонетики.

Фонетична компетенція (ФК) - це здатність людини до коректного артикуляційного та інтонаційного оформлення своїх висловлювань і розуміння мовлення інших, яка базується на складній і динамічній взаємодії відповідних навичок, знань і фонетичної усвідомленості. Успішність формування ФК залежить від рівня сформованості фонетичних навичок, обсягу отриманих і засвоєних знань про фонетичну сторону мовлення і динамічної взаємодії цих складових на основі загальної мовної та фонетичної усвідомленості.

Фонетична навичка - це автоматизована репродуктивна або рецептивна дія, яка забезпечує коректне звукове і інтонаційне оформлення власного мовлення та адекватне сприймання звукового і інтонаційного оформлення мовлення інших [1, с. 51].

Існує декілька різних підходів до навчання вимови:

Аналітичний (або артикуляторний), який передбачає окреме формування слухових і вимовних навичок в процесі дедуктивного експліцитного навчання. Етапи роботи: ознайомлення здобувачів освіти з артикуляцією кожного звука і його характеристиками > робота над вимовою спочатку окремих звуків, звукосполучень, а потім слів, словосполучень і речень. Цей підхід суперечить принципам комунікативного навчання іноземної мови (сформовані навички є нестійкими, тому що умови їх формування не відповідають умовам їхнього функціювання у спілкуванні); вимагає проведення тривалого вступного фонетичного курсу, і не може, таким чином, застосовуватися в школі.

Імітативний (або акустичний) підхід базується не на усвідомленому засвоєнні особливостей артикуляції, а на сприйнятті мовлення і його імітації. Однак імітація не може служити надійним прийомом навчання через дію фільтру рідної мови, навіть у молодших школярів, які імітують краще дорослих. Тому дуже часто має місце помилкова імітація. Перевагою цього підходу є однак те, що фонетичні навички формуються не ізольовано, а в мовленнєвих зразках.

Аналітико-імітативний (або комбінований) підхід об'єднує переваги обох підходів і раціонально комбінує імітацію з аналізом, з доступними здобувачам освіти описом артикуляції й інтонування та поясненнями особливостей вимови і фонетичної підсистеми мовлення. Питома вага імітації (імпліцитного засвоєння) і аналізу (експліцитного засвоєння) варіюється і залежить від ступеня навчання: пояснювати і аналізувати необхідно в такій мірі, в якій це може бути корисним здобувачам освіти для розуміння особливостей фонетичного явища і полегшення його засвоєння [2, с. 62].

На сучасному етапі вивчення іноземної мови викладачі мають доступ до великої кількості матеріалу, розробленого власне для опанування англійської мови. Ці матеріали оновлюються майже кожного року, що дає змогу викладачеві постійно вдосконалювати усні та письмові вправи, що використовуються на занятті. Останнім часом особлива увага приділяється саме вдосконаленню навичок усного мовлення, невід’ємною частиною якого є вимова, на що спрямована низка вправ з використанням аудіо- та відеоматеріалу. Майже всі посібники мають у комплекті аудіо диски з комплексом вправ. Але викладач має змогу й самостійно обирати ті чи інші види аудіовправ, які б акцентували увагу на впровадженні набутих навиків мовлення у життя. Ми маємо на увазі використання автентичного матеріалу, як то фільмів або пісень, з якими студенти зіштовхуються майже кожного дня, але не завжди можуть сприймати текст через недостатній розвиток фонетичної компетенції [4, с. 101].

Однією з найбільш поширених проблем при вивченні англійської мови є нездатність сприймати англійську мову на слух. Щоб повноцінно спілкуватися іноземною мовою, важливо не тільки вміти говорити, але і вміти розуміти, що вам відповідають.

Як відомо, фонетичні навички є найбільш мінливими. Тому їх потрібно постійно підтримувати, розвивати, вдосконалювати і, якщо потрібно, відроджувати їх за допомогою різних фонетичних вправ. Таким чином, лише наявність міцних навичок вимови забезпечує нормальне функціонування всіх без винятку видів мовленнєвої діяльності.

Існує 3 основні причини, через які важко розуміти мову на слух:

Недостатній лексичний запас - звичайно, якщо ви не знаєте значення слова, то зрозуміти, що ви його не зможете. Чим ширший ваш словниковий запас, тим легше вам розуміти мову на слух.

Недостатнє знання граматики - зв’язати окремі слова в закінчене речення нам допомагає англійська граматика. Тільки з її допомогою ми можемо зрозуміти сенс, який вкладає мовець.

Недостатні навички аудіювання. Аудіювання – це сприйняття і розуміння іноземної мови на слух. Проблема полягає в тому, що у вас немає навичок розпізнавання мовлення, і ви не можете сприймати її.

Фонетична зарядка – спеціальна тренувальна вправа з вимови, яка не дозволяє забути фонетичний матеріал, розрахована на 2-5 хвилин і запланована на будь-якому етапі заняття, де це методично доцільно. Фонетична зарядка незамінна для розвитку не тільки вимовних, але і лексичних навичок.

На ранньому етапі оволодіння іноземною мовою відбувається формування слухо-вимовної бази, і тому навчання вимови на початковому етапі є одним з головних завдань, оскільки набагато простіше сформувати основні механізми правильної вимови на початковому етапі вивчення іноземної мови, ніж виправлення фонетичних помилок у майбутньому.

Дальше наведені кілька дієвих способів для поліпшення навичок аудіювання:

- перегляд англомовних фільмів без перекладу і, бажано, без субтитрів;

- прослуховування англійських пісень (підспівувати виконавцю і виконувати улюблені пісні);

- освоєння сленгу (існує не тільки академічна англійська);

- відсутність перекладу на українську (припинити постійно переводити, тільки слухати і вчитися сприймати англійську мову) [3, с. 200].

Необхідно сумлінно виконувати завдання на аудіювання, що задаються викладачем. Запис потрібно слухати декілька разів, поки не зрозумієте контекст. Згодом навик буде розвиватися і буде потрібна менша кількість разів для прослуховування.

Займайтеся активним слуханням. Що це означає? Не просто слухайте, а виконуйте відповідні дії. Якщо заняття проходять за підручником з аудіозаписами, виконуйте зазначені завдання. Наприклад, відповідайте на запитання за змістом прослуханого діалогу.

Слухайте відео або подкаст і пробуйте записати зміст. Потім перевірте, чи правильно ви зрозуміли почуте. Прослухайте аудіозапис і випишіть основні слова. Це можуть бути дієслова, прикметники або іменники. Потім послідовно прочитайте їх і спробуйте зрозуміти зміст почутого тексту. Перекажіть зміст для розвитку власної фонетичної компетенції.

По звуку уявляйте, що відбувається на екрані. Для цього увімкніть в оригіналі серіал, який вам подобається. Виберіть уривок із серії, яку ще не бачили, і прослухайте його, не дивлячись на екран. У цей момент уявляйте, що ж там відбувається. Потім подивіться той же уривок з картинкою і дізнайтеся, чи праві ви були.

Практикуйтеся в прогнозуванні за змістом. Увімкніть аудіо і почніть уважно його слухати. У якийсь момент натисніть на паузу і спробуйте дати прогноз, що ж станеться далі. Потім увімкніть і порівняйте ваші припущення з реальним змістом запису.

Не обмежуйте себе при прослуховуванні. Пасивне аудіювання – це добре, але для розвитку і вдосконалення навичок бажано займатися: відповідати на питання, передбачати зміст, відновлювати послідовність подій та ін.

Також важливо працювати над вимовою. Це покращує аудіювання. Для цього намагайтеся повторювати текст з аудіо максимально наближено до його оригінального звучання.

Найпопулярнішими ресурсами для розвитку фонетичної компетенції є British Council, ELLO, BBC Learning English та English Central. Перераховані сайти містять розділ Pronunciation або Listening, де здобувачі освіти можуть не тільки прослухати автентичні зразки мовлення, але й відпрацювати власну вимову. Варто згадати про онлайн платформи (Coursera), що пропонують фонетичні корекційні курси. Фільми потрібно обирати під ваш рівень знань. Для рівня Pre-Intermediate підійдуть легкі комедії та мультиплікаційні фільми, для Intermediate – складніші фільми, а для Advanced – різні програми і новини. Дивитися слід без субтитрів. Для початкових рівнів допускається перегляд з англійськими субтитрами, але тільки якщо у фільмі присутня незнайома складна лексика.

Тому, при навчанні здобувачів освіти необхідно враховувати наведені труднощі та обирати відповідний фонетичний матеріал з метою розвитку та удосконалення фонетичної компетенції. Навчати фонетиці англійської мови необхідно з опорою на автентичні зразки вимови (аудіо та відео матеріал). Слід враховувати також те, що робота над правильною вимовою не може обмежуватися лише виправленням помилок і поясненням нового матеріалу, необхідно постійно виконувати спеціальні вправи, так звані «фонетичні зарядки», щоб досягти повної автоматизації вимовних навичок у здобувачів освіти. У процесі навчання звичайно використовують два основних способи: спосіб безпосередньої імітації та спосіб свідомого засвоєння. Крім того, існує безліч сайтів в мережі інтернет для розвитку фонетичних умінь та навичок здобувачів освіти, які можна використовувати як на аудиторних заняттях так і в процесі самостійної роботи.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Єременко Т.Є. Фонологічна компетенція викладача іноземної мови: сутність і структура//Мовна освіта: шлях до євроінтеграції: міжнародний форум, 2005. С. 51–52.
  2. Заєць О. С. Методи формування фонетичної компетенції при навчанні другої іноземної мови (іспанської)//Викладання мов у вищих навчальних закладах освіти на сучасному етапі. Міжпредметні зв’язки. Наукові дослідження. Досвід, 2009. Вип. 15. С. 62–68.
  3. Іванцова О.П. Особливості застосування відеоматеріалів при викладанні іноземних мов у вищих навчальних закладах/О.П. Іванцова, Т.Ю. Малярчук//Наукові записки НДУ ім. М. Гоголя. – Філологічні науки. – 2014. – Книга 3. – С.200-202.
  4. Кравченко Т.М. Використання автентичних матеріалів у процесі формування іншомовної компетенції/Т.М. Кравченко, А.М. Габовда//Науковий вісник Ужгородського університету : Серія : Педагогіка. Соціальна робота. – Ужгород : Говерла, 2012. – Вип. 25. – С.101-103.
  5. Федоренко Ю. П. Використання не дубльованих відео матеріалів як засіб розвитку міжкультурної комунікації майбутнього вчителя [Електронний ресурс]/Ю.П. Федоренко//Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. – Серія 14. Теорія і методика мистецької освіти : Збірник наукових праць. – Випуск 6 (11). – К.: НПУ, 2008. – С.57-60. Режим доступу: http://www.enpuir.npu.edu.ua/bitstream/123456789/5595/1 /Fedorenko.pdf

 

Teplytska Iryna Ihorivna

English teacher

Berezhan Vocational College NUBiP of Ukraine

(Berezhany, Ukraine)

 

METHOD OF IMPROVEMENT

ENGLISH PHONETIC COMPETENCE

 

Abstract: the article describes the difficulties of mastering English-language phonetic competence, explores ways of developing and improving the skills of articulation and intonation design of one's utterances and understanding the speech of others, and provides useful resources for mastering these skills.

 

Keywords: phonetic competence, phonetic skill, phonetic charging.

  
Науковий старт 2023. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Теплицька Ірина Ігорівна. МЕТОДИКА УДОСКОНАЛЕННЯ АНГЛОМОВНОЇ ФОНЕТИЧНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ // ''Науковий старт 2023'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-970-8301-13-7. Київ, Україна. С. 57 - 63. 2023 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/498 (дата звернення: 20.05.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2023