Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Науковий старт 2023
  4. Наукова стаття № 13

Перегляди  26 переглядів

Багрій Ірина Романівна, Гринців Мар’яна Василівна

  

ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ НАСИЛЬСТВА НАД ЖІНКОЮ В СІМ’Ї

  
Анотація:
в роботі зазначається теоретична значимість проблеми, її недостатня вивченість у педагогічній науці. Представлено дослідження причин та наслідків виникнення насильства в сім’ї. Виявлено варіації насильства у сім’ї, описані їх характеристики, звернено увагу на способи запобігання сімейній жорстокості проти жінок   

Ключові слова:
насильство в сім'ї, види насильства, наслідки насильства, жорстоке поводження   

УДК 37.06:364.63-055.2

Багрій Ірина Романівна
студентка кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти
Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка
(Дрогобич, Україна)

Науковий керівник:

Гринців Мар’яна Василівна
кандидат психологічних наук,
Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка
(Дрогобич, Україна)

 

ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ НАСИЛЬСТВА НАД ЖІНКОЮ В СІМ’Ї

 

Анотація: в роботі зазначається теоретична значимість проблеми, її недостатня вивченість у педагогічній науці. Представлено дослідження причин та наслідків виникнення насильства в сім’ї. Виявлено варіації насильства у сім’ї, описані їх характеристики, звернено увагу на способи запобігання сімейній жорстокості проти жінок.

 

Ключові слова: насильство в сім'ї, види насильства, наслідки насильстважорстоке поводження.

 

На сьогоднішній день насильство над жінками у сім'ї зустрічається абсолютно в різних народах та культурах, цей факт свідчить про те, що жіноче насильство є найгострішою проблемою у всьому світі.

Організація Об'єднаних Націй визначає насильство щодо жінок як акт насильства, скоєний на підставі статевої ознаки, який завдає або може заподіяти фізичний, статевий або психологічні збитки або страждання жінкам, а також загрози вчинення таких актів, примус або довільне позбавлення волі, яке має місце у сім'ї,  в особистому житті.

Насильство над жінками поділяється на такі види:

  1. Фізичне насильство.

Характеризується побоями в стані алкогольного сп'яніння або тверезому вигляді.

Наслідки фізичного насильства: депресія, посттравматичне стресовий розлад, суїцидальні тенденції.

  1. Сексуальне насильство.

Сексуальне насильство – це примус до сексуальних стосунків проти бажання.

Наслідки сексуального насильства: сексуальна дисфункція, зловживання психоактивними речовинами.

  1. Психологічне насильство (емоційне).

Виявляється у критиці; образі; погрозах; в обмеженні у спілкуванні; в зневажливому ставленні; у ревнощах.

Наслідки психологічного насильства: з'являється почуття страху, тривоги, падає самооцінка людини.

Способи запобігання сімейній жорстокості проти жінок.

  1. Встановлення зв'язків із жіночими та правозахисними організаціями.
  2. Розробка освітніх програм для жінок.
  3. Мультидисциплінарні дослідження проблеми насильства проти жінок.
  4. Значні зміни у законодавстві [2].

Причини насильства - це обставини, що зумовлюють прояви насильства і які можуть бути розглянуті у різних аспектах. Це історичний ракурс, і культурні традиції, і методи сімейного та шкільного виховання; це ті об'єктивні умови сучасного соціального життя; це історичні та соціокультурні передумови, що діють на мікро- та макро рівнях; особливості соціалізації дівчаток та особливості їх спілкування з батьками та однолітками; сформована система державного забезпечення профілактики насильства, боротьби з насильством щодо жінок (правовими, економічними, психологічними, медичними та ін. засобами).

Наслідки насильства також можна вивчати на різних рівнях та в різних сферах з єдиним застереженням про те, що вони абсолютно очевидно виявляються одночасно й у масштабах всього суспільства загалом, і лише на рівні локальних одиниць - сім'ї, особистості. Втрата статусу, психологічний дискомфорт, агресія, насильство - зовнішній бік прояву досліджуваної проблеми. Вона найбільш очевидна і будь-який з нас найчастіше описує сучасність через ці характеристики. Але за цим стоїть реакція на насильство - емоційне, моральне, правове тощо, осмислення цього феномену, його оцінка, опис у системі цінностей, глибоке розуміння.

Суб'єктами насильства щодо жінки є різні особи. Ними можуть бути рідні та близькі люди, друзі, подруги, колеги, сусіди, кохана людина, представники адміністрації та начальники на роботі, представники органів влади та правопорядку, випадкові люди. Однак чоловік (у будь-якій соціальній ролі) є суб'єктом насильства щодо жінки набагато частіше, ніж інша жінка. І безумовно майже завжди, коли йдеться про фізичне та сексуальне насильство.

Реакцією на насильство є почуття та поведінка у відповідь жінки після пережитого насильства: образа, переляк, страх, байдужість, спустошеність, бажання помститися, відчуття втрати власної гідності, протест, грубість, прагнення пом'якшити ситуацію, спокій, і навіть інші види реакцій.

Наслідки насильства стосуються насамперед емоційного стану після пережитого, глибини переживань. Це може бути спокійний стан, коли не надається значення цьому факту; це можуть бути неприємні переживання; але найчастіше це хворобливі переживання, що спричиняють глибоку душевну травму.

Наслідками насильства є зміна ставлення до людей після нього: втрата довіри, страх, ненависть, більш вимогливе чи більше дбайливе ставлення до людей.

Причини насильства найчастіше існують на мікрорівні. Це методи сімейного виховання (застосування у дитячі роки фізичного покарання, а також психологічного насильства у формі образ, лайки, приниження гідності, втручання в особисте життя та ін.) та стан загального мікроклімату батьківської сім'ї – ступінь її згуртованості, характер відносин з батьком та матір'ю, принцип організації сімейної життя [1].

Для переосмислення свого статусу в сім'ї та суспільстві, для створення нового образу власного «Я» жінки повинні мати якнайбільше інформації як про самих себе, свою історію, так і про свої можливості, права, тощо.

Насильство над жінками в сім'ї є будь-яким скоєний виходячи з статевої ознаки акт насильства. Виділяють кілька причин жорстокого поводження над жінкою в сім'ї, які групуються наступним чином:

- насильство, яке має соціокультурну природу, тобто є невід'ємною частиною стереотипних уявлень про сутність сімейних взаємин, що підкріплюється зовнішніми враженнями і представляється таким способом єдиною сімейною моделлю;

- жорстоке поводження може бути результатом особистого життєвого досвіду ґвалтівника чи його жертви;

- насильство може бути пов'язане з «травмою дитинства», з пережитим у ранньому віці руйнівним досвідом;

- насильство - це соціальна та психологічна декомпенсація внаслідок зовнішніх впливів, що перевищують межі особистісної стійкості ґвалтівників;

-  насильство пов'язане з особистісними особливостями ґвалтівника та жертви;

- насильство закладено у загальному соціальному контексті.

Побиття дружин - це відображення широкого спектра факторів економічної та сексуальної нерівності суспільства. Незалежно від причин, що викликають жорстоке поводження над жінкою в сім'ї, суб'єктивна прийнятність насильства та готовність до насильницьких дій є результатом спотворень процесу соціалізації.

Жінка, яка зазнала будь-якого виду насильства, здебільшого випадків реагує на ситуацію так:

Жінки, які зазнавали насильства, особливо в сім'ї, часто виявляються відстороненими від соціального життя. Однак, багато жінок, які опинилися в такій важкій життєвій ситуації, не знають свої законні права і, відповідно, що неспроможні боротися проти насильства. У зв'язку з цим, можна констатувати, що насильство над жінкою в сім'ї у сучасному суспільстві залишається «закритою проблемою» [3].

Тому необхідні дослідження, щоб крок за кроком просуватися в пізнанні буденної дійсності, у вивченні умов, причин та факторів, що зумовлюють підпорядковане становище жінок у соціумі, його наслідків у відшуканні механізмів, які дозволять жінкам усвідомити власні інтереси, а також допоможуть їм стати більш вільними і тим самим розширять можливості самореалізації, а світ довкола нас зроблять більш гуманним та гармонійним.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Міжнародний досвід попередження та протидії домашньому насильству : монографія. А.О. Галай, В.О. Галай, Л.О. Головко, В.В. Муранова та ін.; за заг. ред. А.О. Галая. – К. :КНТ,2014. – 160с.
  2. Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульська конвенція). Довідник для членів парламенту. Київ, К. І.С., 2014 р.
  3. Волощук А.М., Ярмакі Х.П., Ковальова О.В. Діяльність служби дільничних інспекторів міліції щодо попередження насильства в сім’ї. Монографія, Одеса: ОДУВС, 2013. – 217 с.
  4. Заброда Д.Г., Мусієнко О.М., Ковальова О.В. Правові та організаційні засади діяльності міліції щодо попередження насильства у сім’ї: навч.-практ. посібник. – Дніпропетровськ: ДДУВС, 2011. – 128 с.

 

Bagrii Iryna Romanivna

student of the Department of Social Pedagogy and Correctional Education

Ivan Franko State Pedagogical University of Drohobytsk
(Drohobych, Ukraine)

Scientific advisor:
Hryntsiv Maryana Vasylivna
Ivan Franko State Pedagogical University of Drohobytsk
(Drohobych, Ukraine)


CAUSES AND CONSEQUENCES OF VIOLENCE

AGAINST WOMEN IN THE FAMILY

 

Abstract: the paper notes the theoretical significance of the problem, its insufficient study in pedagogical science. A study of the causes and consequences of violence in the family is presented. Variations of violence in the family are identified, their characteristics are described, attention is drawn to ways of preventing family violence against women.

 

Keywords: violence in the family, types of violence, consequences of violence, cruel treatment.

  
Науковий старт 2023. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Багрій Ірина Романівна, Гринців Мар’яна Василівна. ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ НАСИЛЬСТВА НАД ЖІНКОЮ В СІМ’Ї // ''Науковий старт 2023'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-970-8301-13-7. Київ, Україна. С. 64 - 69. 2023 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/499 (дата звернення: 20.05.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2023