Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. У пошуках наукової істини
  4. Наукова стаття № 1

Перегляди  312 переглядів

Справцева Катерина Сергіївна

  

ФЕНОМЕН ГАЗЛАЙТИНГУ ТА СФЕРИ ЙОГО РОЗПОВСЮДЖЕННЯ

  
Анотація:
в останні роки набула популярності ще одна форма психологічного насильства – газлайтинг. Уважного ставлення дослідників останнім часом вимагає питання психологічного насильства над жінками. Прийнято вважати, що сам факт підтвердження скоєння психологічного насильства пояснюється труднощами у його виявленні: після нього не можливо побачити синці на шкірі або, до прикладу, визначити склад ДНК агресора. Ці факти спричинюють складність у покаранні осіб, які чинять психологічне насильство, відповідно, збільшуючи вірогідність його повторення. У роботі представлені уривки авторських напрацювань : індикативна таблиця як допоміжний інструмент розпізнання газлайтингу   

Ключові слова:
газлайтинг, психологічне насильство, маніпулювання, жінка   

Газлайтинг – один із «інструментів» агресора, який намагається контролювати та маніпулювати почуттями, думками, висловами партнера по спілкуванню. Найчастіше жертвою такої форми психологічного насильства стають жінки. Однак, газлайтинг стосується не тільки партнерських відносин, адже маніпуляторами можуть бути і колеги, і друзі. У міжособистісних стосунках агресор відчуває що його думки претендують на беззаперечну істину та абсолют, таким чином шукаючи на роль партнера жертву. Щоб отримувати при взаємодії з нею підтвердження власної домінуючої «Я-концепції»; жертва ж навпаки віддає віктимізатору право визначити цінність своєї «Я-концепції» та особистості в цілому, це відбувається, оскільки жертва схильна до ідеалізації, та знаходиться в пошуках особистого схавалення і шукає його схвалення . Психологічне насильство, враховуючи очевидну багатовекторну залежність дитини від батьків, може бути спрямоване, саме на не зрілу особистість.

  
У пошуках наукової істини. Одеса, Україна.   

Посилання для цитування:

Справцева Катерина Сергіївна. ФЕНОМЕН ГАЗЛАЙТИНГУ ТА СФЕРИ ЙОГО РОЗПОВСЮДЖЕННЯ // ''У пошуках наукової істини'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-966-8301-31-1. Одеса, Україна. С. 4 - 9. 2021 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/61 (дата звернення: 27.07.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2021