Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Розробка актуальних наукових проблем
  4. Наукова стаття № 4

Перегляди  363 переглядів

Шевяков Максим Олександрович, Геленко Ліна Олександрівна

  

ФОРМИ ТА МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ НАЦІОНАЛЬНОЮ ПОЛІЦІЄЮ

  
Анотація:
у статті розглядаються форми та методи забезпечення безпеки дорожнього руху національною поліцією   

Ключові слова:
ДТП, поліція, закон   

УДК 34

Шевяков Максим Олександрович

капітан поліції,

викладач кафедри загальноправових дисциплін

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

Геленко Ліна Олександрівна

студентка 1 курсу, спеціальність 262

Правоохоронна діяльність юридичного факультету

Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ

(Дніпро, Україна)

 

ФОРМИ ТА МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ

 НАЦІОНАЛЬНОЮ ПОЛІЦІЄЮ

 

Анотація: у статті розглядаються форми та методи забезпечення безпеки дорожнього руху національною поліцією.

 

Ключові слова: ДТП, поліція, закон.

 

Ми взяли для тези саме цю тему, бо дана тема є актуальною та важливою, тому що саме Національна поліція забезпечує безпеку дорожнього руху, слідкує за всіма учасниками дорожнього руху, фіксує правопорушення щодо правопорушників.

Завдяки цій темі можна ознайомитись із формами та методами несення служби поліції щодо забезпечення безпеки дорожнього руху. До повноважень Національної поліції у сфері безпеки дорожнього руху належать: здійснення контролю за дорожнім рухом під час перевезення вантажу(особливо небезпечного для інших учасників дорожнього руху) інформування учасників дорожнього руху щодо здійснення правопорушень організація супроводження руху транспорту, засобів соціального призначення. [1]

Однак працівники Національної поліції часто опиняються в складних умовах, тому вони мають завдання не лише швидко припинити правопорушення, але й забезпечити особисту безпеку. Отже, є 4 форми несення служби Національною поліцією щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, це такі як: патрулювання на автомобілях, мотоциклах, гелікоптерах рух в потоці транспорту піше патрулювання несення служби на постах. [2]

Автомобільне патрулювання має маршрут протяжністю 30-40 км, поліцейські на такому патрулюванні більш захищенні від поганих погодних умов, ніж при пішому патрулюванні. Піше патрулювання в свою чергу має маршрут 1-3 км, поліцейський на такому патрулюванні особливу увагу звертає на пішоходів, на їхні виконання правил дорожнього руху.

Варто зазначити, що при автомобільному патрулюванні поліцейські мають більше властивостей щодо забезпечення дорожнього руху, зупинки правопорушення. Патрулювання на автомобілях набагато зручніше для поліцейських. Вертолітне патрулювання треба для нагляду за дорожнім рухом на автодорогах, які мають високі інтенсивності руху. Саме вертолітне патрулювання потрібне для забезпечення проведення масових заходів та доставки слідчої бригади.

Тактичні прийоми несення служби на транспортних засобах: рух в потоці транспорту зупинка та несення служби в аварійно-небезпечних місцях зупинка патрульного автомобіля в найбільш видимих місцях для всіх учасників дорожнього руху з одночасним пішим патрулюванням, переміщення поліцейського до найбільш напружених ділянок дороги. Патруль може сам вирішувати на якій ділянці дороги знаходитися, він має оцінювати обставини, прийняти рішення де саме нести службу, знаходитися на тій ділянці дороги, де виникли проблеми.

Однак патруль має повідомити про свої дії та місцезнаходження чергову частину поліції. При пішому патрулюванню забороняється: знаходитися поліцейському на проїзній частині дороги нести службу одному в темний час доби нести службу коли немає зв’язку з черговою частиною, командиром, старшим зміни. [1] Особливу увагу треба звернути на виключення, коли поліцейському при патрулюванні можна виходити на проїзну частину, це такі виключення як : регулювання дорожнього руху оформлення ДТП надання допомоги учасникам дорожнього руху При розгляданні даної теми ніяк не зазначити про стаціонарний пост.

Стаціонарний пост – має бути обладнаний спеціальними технічними засобами, радіостанціями, комп’ютерною технікою, медичними засобами, засобами блокування проїзної частини. Дорожня станція патрульної поліції – ділянка місцевості поблизу проїзної частини дороги з розташованою на ній будівлею, яка призначена для перебування в ній поліцейських патрульної поліції, під час несення служби.

На посту повинно бути: журнал здачі чергувань, журнал обліку пошкоджень дороги, журнал обліку технічних засобів регулювання дорожнього руху, робочий зошит, дислокація постів та маршрутів, збірник нормативних актів, список номерів телефонів оперативних служб, схема оповіщення особового складу за командою “збір”, список номерних знаків керівництва Національної поліції. Методи несення служби патрульною поліцією щодо забезпечення безпеки дорожнього руху: нагляд за рухом втручання при правопорушеннях попередження учасників дорожнього руху, щодо вчинення ними правопорушень регулювальні дії Поліцейський має чітко знати та дотримуватися цих методів при несенні служби.

Нагляд за рухом полягає в тому, що поліцейський має слідкувати за дорожнім рухом, за учасниками дорожнього руху, при цьому мати допоміжні засоби, наприклад, технічні засоби. Також, при нагляді за рухом, поліцейський повинен чітко оцінити ситуацію, встановити правопорушення та виносити постанову щодо порушення правил дорожнього руху.

Втручання при правопорушеннях полягає в тому, що поліцейський повинен перешкодити правопорушенню, та зробити все, щоб його зупинити. також поліцейський повинен застосувати чинне законодавство відносно правопорушників. Попередження учасників дорожнього руху являє собою вплив поліцейського на правопорушника та правопорушення, яке він вчинив. Це вплив поліцейського на найбільш напруженій ділянці маршруту, поста та місці ДТП. Якщо правопорушення не тяжке, то поліцейський може не виносити постанову про адміністративне правопорушення, а обійтися усним попередженням. [2]

Регулювальними діями, є дії, які виконують поліцейські при несенні служби для того щоб перешкодити правопорушенні в сфері дорожнього руху. Регулювання може відбуватися жестами, в місцях де тимчасово є затримка руху через погодні умови, проведення масових заходів, пошкодженні світлофори, ДТП на проїзній частині. За чинним законодавством може здійснюватися контроль за дорожнім рухом із застосуванням транспортних засобів. Нагляд за дорожнім рухом здійснює патруль на спеціальних транспортних засобах, які мають спеціальне пофарбування, завдяки цьому пофарбуванню учасники дорожнього руху розпізнають транспортний засіб поліції. [3] При несенні служби для поліцейського важливо забезпечити особисту безпеку, бо дана професія є небезпечною, завжди можуть трапитися ситуації, які є неочікуваними для поліцейського і можуть коштувати йому життя. Багато фактів вказують на те, що нещасні випадки з участю поліції трапляються через особисту недбалість, нехтуванням правил безпеки, непрофесійності при виконанні службових доручень.

Поліцейський завжди має дбати про свою безпеку, коли він знаходиться на службі і перебуває в наряді нагляду за дорожнім рухом має виконувати такі правила щодо своєї безпеки : при зупинці автомобіля знаходитися на обочині, на відстані від переднього краю бампера близько 1.5-2 м, це дає йому змогу використовувати свій транспортний засіб як додаткове прикриття під час перевірки транспортного засобу вибрати позицію, яка дозволить йому одночасно слухати правопорушника і здійснювати заходи особистої безпеки стояти на деякій відстані збоку від автомобіля, щоб не отримати травми від водія одночасно слідкувати за пасажирами транспортного засобу, бо вони можуть застосувати зброю забороняється тягнути руку в салон, щоб взяти документи водія, треба запропонувати водію самому надати документи назовні. [1]

Основними законами та указами, які затверджують правила забезпечення безпеки дорожнього руху Національною поліцією є : Закон України “Про Національну поліцію” [1] Конвенція про дорожній рух Кодекс України про адміністративні правопорушення Основна стаття про забезпечення дорожнього руху це – Стаття 52-3. Повноваження Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. [2] Отже, проаналізувавши дану тему можна зробити такий висновок, що Національна поліція має велике значення для забезпечення безпеки дорожнього руху. Завдяки формам несення служби наряд патрульної поліції може здійснювати нагляд за дорожнім рухом.

При несенні служби поліцейський повинен забезпечувати власну безпеку, наглядати за виконанням правил дорожнього руху та застосовувати всі дії для припинення правопорушення. Однак, можна запропонувати деякі поради, щодо забезпечення власної безпеки працівників поліції, які виконують службові обов’язки, це такі як – контролювати простір навколо себе, розумно мислити, не нехтувати правилами безпеки.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

Закон України “Про Національну поліцію”. (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 40-41, ст.379 ).

Закон України “Про дорожній рух”.( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, №31, ст.338)

 

Shevyakov Maxim Olexandrovich

police captain,

teacher of the department of general law disciplines

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

Gelenko Lina Olexandrivna

1st year student, specialty 262

Law enforcement activities of the Faculty of Law

Dnipropetrovsk State University of Internal Affairs

(Dnipro, Ukraine)

 

FORMS & METHODS OF ROAD SAFETY

SECURITY BY NATIONAL POLICE

 

Abstract: the article considers the forms and methods of road safety by the national police.

 

Keywords: road accident, police, law.

  
Розробка актуальних наукових проблем. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Шевяков Максим Олександрович, Геленко Ліна Олександрівна. ФОРМИ ТА МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ НАЦІОНАЛЬНОЮ ПОЛІЦІЄЮ // ''Розробка актуальних наукових проблем'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-966-5998-40-1. Київ, Україна. С. 21 - 26. 2021 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/112 (дата звернення: 27.07.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2021