Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Проблеми та перспективи науки в Україні
  4. Наукова стаття № 3

Перегляди  310 переглядів

Кернична Олена Володимирівна, Богуславська Юлія Юріївна

  

ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД СІМЕЙ, ЩО ВИХОВУЮТЬ ДИТИНУ З СИНДРОМОМ ДАУНА

  
Анотація:
робота присвячена психологічному супроводу сімей, що виховують дитину з синдромом Дауна. Описані причини захворювання та особливості психологічного розвитку дітей з синдромом Дауна. Представленні основні проблеми з якими зустрічається сім’я хворої дитини. Було досліджено дитячо-батьківські відносин та психологічний розвиток їх дітей. На підставі цього була розроблена програма психологічного супроводу сімей, які виховують дітей з синдромом Дауна   

Ключові слова:
синдром Дауна, емоції, агресія, адаптація, супровід, стрес   

Синдром Дауна є найпоширенішим і широко вивченим захворюванням на сьогоднішній день, яке викликане генетичними порушеннями в процесі дивергенції хромосом під час утворення яйцеклітин і сперматозоїдів, в результаті чого дитина отримує від матері додаткову двадцять першу хромосому (в 90% випадків) або від батька (у 10% випадків). Особливості розвитку дітей із синдромом Дауна, як правило, обмежуються загальними особливостями розумової відсталості, яка може бути спричинена інфекційними захворюваннями матері під час вагітності та розладом хромосомного набору, що визначають органічні дефекти мозку. Спостерігається розумова відсталість у поєднанні з порушенням слуху, з вадами зору. З народження синдром Дауна проявляється у фізіологічних відмінностях. У дітей відзначається виражена гіпотонія м’язів, порушення роботи вестибулярного апарату, моторика розвинена недостатньо. Синдром Дауна взагалі не виліковується, головне, що потрібно дитині, це коригувальні та розвиваючі уроки та медичний нагляд, якщо є якісь проблеми.

  
Проблеми та перспективи науки в Україні. Київ, Україна.   

Посилання для цитування:

Кернична Олена Володимирівна, Богуславська Юлія Юріївна. ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД СІМЕЙ, ЩО ВИХОВУЮТЬ ДИТИНУ З СИНДРОМОМ ДАУНА // ''Проблеми та перспективи науки в Україні'' (міжнародна наукова конференція). ISBN 978-617-8982-31-1. Київ, Україна. С. 20 - 23. 2021 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/12 (дата звернення: 27.07.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2021