Укр

  1. Головна
  2. Архів
  3. Вісник науки № 5-2022
  4. Наукова стаття № 5

Перегляди  26 переглядів

Заславська Ганна Олександрівна, Гриневич Інна Володимирівна, Ніколаєвська Єлизавета Олексіївна, Гришков Микола Миколайович

  

COVID-19 У ДІТЕЙ: ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ

  
Анотація:
оглядова стаття висвітлює підсумки проведених досліджень у різних країнах світу, присвячених вивченню особливостей перебігу COVID-19 у дітей різних вікових груп   

Ключові слова:
COVID-19 у дітей, коронавірусна інфекція, діти   

УДК 616-053.2

Заславська Ганна Олександрівна

кандидат медичних наук, доцент

завідувачка кафедри педіатрії

ПВНЗ «Київський медичний університет»

(Київ, Україна)

 

Гриневич Інна Володимирівна

кандидат медичних наук

доцент кафедри педіатрії

ПВНЗ «Київський медичний університет»

(Київ, Україна)

 

Ніколаєвська Єлизавета Олексіївна

студентка VІ курсу медичного факультету

ПВНЗ «Київський медичний університет»

(Київ, Україна)

 

Гришков Микола Миколайович

асистент кафедри фармакології,

клінічної фармакології, патологічної фізіології

ПВНЗ «Київський медичний університет»

(Київ, Україна)

 

COVID-19 У ДІТЕЙ: ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ

 

Анотація: оглядова стаття висвітлює підсумки проведених досліджень у різних країнах світу, присвячених вивченню особливостей перебігу COVID-19 у дітей різних вікових груп.

 

Ключові слова: COVID-19 у дітей, коронавірусна інфекція, діти.

 

Вступ:

Наприкінці 2019 року в провінції Хубей, Китайська Народна Республіка, швидко почала розповсюджуватись невідома хвороба з вираженим респіраторним синдромом. У січні 2020 року збудника даного захворювання було ідентифіковано як новий тип вірусу роду Betacoronavirus родини Coronaviridae. 11 лютого збуднику дали назву SARS-CoV-2, а захворюванню, що ним викликається - COVID-19. У березні 2020 р. оголошено пандемію COVID-19, що триває і досі [1-2].

На початок епідемії у Китаї вважали, що SARS-CoV-2 вражає лише доросле населення, проте вже в січні 2020 р. зареєстрували перші випадки COVID-19 у дітей в місті Шеньчжень, що спростувало цю гіпотезу. Стало зрозуміло: SARS-CoV-2 вражає дітей різних вікових груп. І вже на початку 2021 року в світі зареєстрували приблизно 2,68 мільйона дітей з COVID-19 [1, 3, 7].

Серед проведених досліджень у різних країнах світу зареєстровані дані щодо особливостей перебігу коронавірусної інфекції у дітей. Існують статистичні дані, що свідчать про розповсюдженість COVID-19 серед дітей різних вікових груп. Проте, у порівнянні з дорослими діти хворіють рідше та частіше мають легкий перебіг або перебіг середньої тяжкості захворювання [1, 3, 5]. Легкий перебіг інфекції у дітей пояснюється особливостями активності імунної системи та відсутністю низки хронічних захворювань у стані суб- або декомпенсації, які можуть обтяжувати перебіг захворювання [5].

Мета: оцінити особливості перебігу COVID-19 у дітей різних вікових груп за результатами проведених досліджень та опису клінічних випадків в Україні та світі, проведених за час пандемії.

Матеріали та методи: вивчення літературних джерел, методи добору джерел літератури, складання огляду літератури.

Обговорення:

Коронавірусна інфекція – це інфекція, для якої характерне ураження респіраторного тракту. Інші збудники з родини Coronaviridae також тропні до епітелію респіраторного такту та викликають атипові пневмонії: тяжкий гострий респіраторний синдром, викликаний SARS-CoV, та близькосхідний респіраторний синдром, зумовлений MERS-CoV [5]. У більшості випадків (56-88%) захворювання існує контакт з інфікованими на COVID-19 членами родини, що в черговий раз підкреслює значущість механізму передачі респіраторних інфекцій [1, 4, 6].

За даними спостережень перебігу COVID-19 в різних регіонах Україні у госпіталізованих дітей усіх вікових груп, перебіг захворювання корелює від легкого до середньотяжкого ступеня. Хоча й зафіксовані випадки з тяжким перебігом по всьому світу, що потребували лікування в реанімаційному відділені Клінічна картина у дітей є поліморфною та мультисистемною [1, 5, 6].

Незалежно від ступеня тяжкості у дітей захворювання починається зазвичай гостро, супроводжується проявами інтоксикації: гарячка від субфебрильних цифр до високих (>70%), зниження апетиту (>52%); головний біль, підвищена стомлюваність слабкість, міалгії (>53%).

Ураження респіраторного тракту проявляється інфекційно-запальними змінами з боку верхніх (≈ 50-70%) та нижніх (≈ 30-50%) дихальних шляхів. На початку захворювання на фоні інтоксикаційного синдрому спостерігаються катаральні явища у вигляді фарингіту (47-70%), сухого кашлю (54-72%), закладеності носа (13-21%) та нежиті (10-17%). Пневмонія у дітей розвивається у ≈ 20-38% випадків захворювання на COVID-19 з тенденцією розподілу за віком: у підлітків більше шанців на розвиток пневмонії у порівнянні з дітьми молодшого віку. Проте майже у всіх дітей з вірусною пневмонією, викликаною SARS-CoV-2, рівень оксигенації крові тримається >92%, а значить пацієнти не потребують кисневою підтримки [7, 8].

На відмінну від дорослих, у яких авгезія та аносмія є патогномонічними симптомами при COVID-19, у дітей симптоми порушення нюху та смаку спостерігаються рідко (8,7 – 20%) [6, 7].

За даними параклінічних дослідженнь відомо, що у дітей коронавірусна інфекція частіше супроводжується лімфопенією (11,1 - 53,6%), проте може спостерігатись і лейкоцитоз (5,9 – 18,8%). Також характерне підвищення неспецифічних маркерів запалення, таких як С-реактивний білок (24,6 – 43,7%) та ШОЕ (21,67%). Рентгенологічна картина при пневмонії також має свою тенденцію відповідно віку: у дітей молодшого віку частіше спостерігається одностороннє (частіше правобічне) ураження, у дорослих дітей ймовірність двостороннього ураження зростає; для дітей молодшого віку характерні інтерстиційні прояви, вираженість яких в міру зростання віку зменшується, а симптом «матового скла» навпаки виявляється частіше.

Цікавим є те, що при коронавірусній інфекції, викликаній вірусом SARS-CoV-2 у дітей частим проявом є діарея, не зважаючи на те, що COVID-19 вважається респіраторною інфекцією. Прояви з боку кишкового тракту легко пояснюються патогенезом: SARS-CoV-2 тропний до рецепторів до АПФ ІІ в людському організмі, які у дітей знаходяться на слизовій оболонці губ, ротової порожнини, респіраторного тракту та у тонкому кишечнику. Не зважаючи на те, що в тонкому кишечнику у дітей інтенсивно відбувається реплікація збудника, він інактивується кишковим вмістом, тому і не виділяється з калом і відповідно не передається фекально-оральним шляхом (9). Синдром діареї за даними з різних регіонів України та світу зустрічається у приблизно 5-10% випадків заварювань та може бути єдиним проявом COVID-19. [1, 5-8].

Окремо слід наголосити, що у дітей можливий розвиток Мультисистемного запального Кавасакі-подібного синдрому на тлі перенесеної коронавірусної інфекції, для якої характерно персистуюча лихоманка протягом доби та більше, дисфункція з боку 2 і більше органів/систем, відсутність іншого підтвердженого інфекційного захворювання, лабораторно - маркери запалення (нейтрофілія, лімфопенія, підвишення ШОЕ та СРБ), поліморфна макулярно-еритематозно висипка по типу хвороби Кавасакі й обов’язково позитивні тести на SARS-CoV-2. Мультисистемний запальний синдром зустрічається у дітей через декілька тижнів на тлі перенесеного захворювання як у безсимптомній, так і в гострій формі, та потребує негайного лікування в умовах реанімаційного відділення. [5, 10-12].

Протягом 2 років пандемії COVID-19 стало відомо, що вірус SARS-CoV-2 здатен до мутацій. Нині відомі наступні варіанти збудника Alpha, Beta, Gamma, Delta та Оmicron. До появи варіанту Оmicron, більша кількість госпіталізацій була пов'язана з варіантом Delta, менша – з варіантами Beta та Gamma. В кінці 2021 року - початку 2022 року різко зросла кількість госпіталізацій дітей віком до 1 року хворих на COVID-19. Це почало лякати населення здогадками, що варіант Оmicron більш небезпечніший ніж попередній Delta як для дітей, так і для дорослих. Проте дослідники Клінічної інформаційної мережі COVID-19 (CO-CIN), проаналізувавши останню хвилю госпіталізацій, стверджують, що варіант Оmicron у дітей клінічно протікає легше ніж Delta та діти швидше одужують, що втілює надію на майбутню перемогу над пандемією [4, 13].

Висновок:

За результатами літературних джерел стало відомо та підсумовано особливості перебігу COVID-19 у дітей різних вікових груп.

Зазвичай COVID-19 у дітей протікає у легкій або середньотяжкій формі.

Серед проявів COVID-19 у дітей характерні загально-інфекційні прояви інтоксикаційного синдрому, ураження верхніх та нижніх дихальних шляхів у вигляді інфекційно-запальних змін, ураження кишкового тракту з розвитком діареї.

Нетиповий для респіраторних інфекцій розвиток діарейного синдрому у дітей при COVID-19 пояснюється особливостями патогенетичного впливу збудника на організм людини.

Одним із проявів інфікування SARS-CoV-2 у дітей може бути відтермінована реакція у вигляді Мультисистемного запального Кавасакі-подібного синдрому.

Новий варіант Оmicron вірусу SARS-CoV-2 призводить до збільшення показників госпіталізацій дітей віком до 1 року, проте перебіг захворювання у цих дітей відносно легший та одужання наступає швидше у порівнянні з іншими відомими варіантами збудника.

Особливості перебігу COVID-19 у дітей потребує подальшого вивчення.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

 

  1. Jiatong She. COVID-19 epidemic: Disease characteristics in children / Jiatong She, Lanqin Liu, Wenjun Liu. // J Med Virol. – 2020. – №92. – С. 747–754.
  2. https://www.who.int/ru/news/item/29-06-2020-covidtimeline
  3. Are children less susceptible to COVID-19? / Ping-Ing Lee, Ya-Li Hu, Po-Yen Chen та ін.]. // Journal of Microbiology, Immunology and Infection. – 2020. – №53. – С. 371–372.
  4. Evaluation of childhood hospitalization rates and degree of severity of SARS-CoV-2 variants, including B.1.1.7 (Alpha), B.1.315/P.1 (Beta/Gamma), and B.1.617.2 (Delta) / Yılmaz Çelebi M, Kıymet E, BöncüoğluE та ін.]. // J Med Virol. – 2022. – С. 1–5.
  5. Л.А. Ходак. Особливості нової коронавірусної інфекції covid-19 у дітей / Л.А. Ходак, В.І. Огієнко, Л.А. Білоконова. // інфекційні хвороби. – 2020. – №4. – С. 41–47.
  6. Косминіна Неля Станіславівна. Клінічні особливості дітей та підлітків, хворих на covid-19 / Косминіна Неля Станіславівна, Авраменко Ірина Юріівна. // scientific collection «interconf». – 2020. – №88. – С. 196–199.
  7. Особливості клініко-параклінічного перебігу COVID-19 у дітей / Ю.П. Харченко, А.В. Зарецька, О.О. Буйко, В.Ю. Ільїна-Стогнієнко. // Вісник морської медицини. – 2021. – №3. – С. 8–14.
  8. Особливості перебігу коронавірусної інфекції COVID-19 у дітей України / Колоскова О.К., Крамарьов С.О., Білоус Т.М. та ін.]. // Актуальна інфектологія. – 2021. – №9. – С. 10–18.
  9. TMPRSS2 and TMPRSS4 promote SARS-CoV-2 infection of human small intestinal enterocytes [Електронний ресурс] / Ruochen Zang, Maria Florencia Gomez Castro, Broc T. McCune та ін.] // AAAS Public Health Emergency Collection. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7285829/.
  10. Multisystem Inflammatory Syndrome in U.S. Children and Adolescents / Leora R. Feldstein, Ph.D., Erica B. Rose, Ph.D., Steven M. Horwitz та ін.]. // N Engl J Med. – 2020. – №383. – С. 334–346.
  11. Мультисистемний запальний синдром, асоційований із sars-cov-2 у дитини / Г.А. Павлишин, О.М. Дивоняк, О.Р. Боярчук та ін.]. // інфекційні хвороби. – 2020. – №4. – С. 61–69.
  12. Антонюк Л. В. Мультисистемний запальний синдром, асоційований з covid-19 у дітей / Антонюк Л. В., Прокоф’єв М. В., Климович М. М.. // International scientific and practical conference. – 2021. – С. 8–10.
  13. Ingrid Torjesen. Covid-19: Omicron variant is linked to steep rise in hospital admissions of very young children / Ingrid Torjesen. // BMJ. – 2022. – №376. – С. 110.

 

Zaslavska Hanna Oleksandrivna

Kyiv Medical Univesity

(Kyiv, Ukraine)

 

Hrynevych Iryna Volodymyrivna

Kyiv Medical Univesity

(Kyiv, Ukraine)

 

Nikolaievska Yelyzaveta Oleksiivna

Kyiv Medical Univesity

(Kyiv, Ukraine)

 

Hryshkov Mykola Mykolaiovych

Kyiv Medical Univesity

(Kyiv, Ukraine)

 

COVID-19 IN CHILDREN: FEATURES OF THE DISEASE

 

Abstractthe review article shows the results of studies conducted in different countries around the world to study the peculiarities of COVID-19 in children of different ages.

 

Keywords: COVID-19 in children, coronavirus infection, children.

  
Номер журналу Вісник науки № 5-2022   

Посилання для цитування:

Заславська Ганна Олександрівна, Гриневич Інна Володимирівна, Ніколаєвська Єлизавета Олексіївна, Гришков Микола Миколайович. COVID-19 У ДІТЕЙ: ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ // ''Вісник науки'' № 5-2022. ISSN 0236-4115. С. 27 - 34. 2022 р. // Електронний ресурс: https://academconf.com/article/276 (дата звернення: 27.07.2024 р.)


Повна версія статті PDF

© 2022